28/11/2022- De prijs van een skivakantie hangt voor een groot deel af van de kostprijs van de skipas. En die prijs durft per bestemming sterk te variëren. Het bekende vakantiehuizenplatform Bellvilla by OYO vergeleek de skipasprijzen van maar liefst 160 skigebieden. Wat blijkt: de goedkoopste opties voor zes dagen skiën zijn te vinden in Slovenië en Frankrijk en de duurste opties in Zwitserland.

Belvilla vergeleek maar liefst 160 skigebieden, die elk minstens 40 kilometer aan skipistes herbergen. Voor een zesdaagse skipas betalen volwassenen gemiddeld 159 euro in Slovenië. In skigebieden in Frankrijk tel je gemiddeld zo’n 235,21 euro neer, in Duitsland 240,20 euro en in Oostenrijk 293,51 euro. In Italië loopt de doorsneeprijs op tot 296,50 euro. Zwitserland is met een gemiddelde prijs van 342,17 euro de duurste bestemming.

 

Enkele van de goedkoopste skigebieden

Van alle 160 skigebieden die Belvilla vergeleek, is het Franse Alpe du Grand Serre het goedkoopst. Voor amper 141 euro koop je er een zesdaagse skipas, die geeft je toegang tot maar liefst 38 afdalingen. Daardoor kunnen zowel ervaren als beginnende skiërs er terecht. Zo verken je verschillende blauwe pistes tot op wel 2.140 meter hoogte.

Ook het Sloveense Pohorje staat in de top drie. Voor 159 euro glijd je er zes dagen door het grootste skigebied van het land. En dat ook na zonsondergang, want Pohorje bezit één van de langste verlichte afdalingen van Europa. Extra leuk: vanuit Pohorje rij je in amper twee uur naar de hoofdstad Ljubljana. Wie nog een halfuurtje langer in de auto zit, bereikt het sprookjesachtige meer van Bled.

 

Duurste skigebieden

Een van de duurste skigebieden is te vinden in Zwitserland. In Crans Montana tel je als volwassene 470,23 euro neer voor zes dagen skiplezier. Kinderen tot en met negen jaar oud skiën wel gratis met je mee. Het skigebied is enorm groot en omvat 140 kilometer aan skipistes, 200 kilometer aan wandelpaden en 100 kilometer aan fietspaden. Handig om te weten: de afdalingen zijn zuidgericht, je skiet er dus onder de stralende zon.

Richt je je pijlen op Oostenrijk, dan betaal je het meest in Ötztal: 390 euro voor zes dagen. Al krijg je veel waar voor je geld. Ötztal verwent je met maar liefst zes skigebieden, waarvan er twee op een gletsjer liggen. Moderne kabelliften voeren je overal naartoe. Zo tillen ze je in Sölden naar hoogtes van wel 3.340 meter

 

Combipas

Wie graag van het ene skigebied hopt, doet misschien wel de interessantste aankoop in Italië. Daar kost een zesdaagse skipas voor de Dolomiti Superski je 373 euro. Voor dat geld krijg je toegang tot twaalf uitmuntende skigebieden – samen goed voor 1.200 kilometer aan afdalingen en daarmee ’s werelds grootste skigebied. De pistes voeren je trouwens door het Dolomietengebergte, dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort.

 

Skipassen voor de kinderen

Foto @BEST Snowboards

Maak je er een gezellige gezinsvakantie van? Check dan zeker de kindertarieven, want ook die verschillen sterk en vallen soms moeilijk te vergelijken. Zo is een kinderskipas in de meeste Oostenrijkse skigebieden verplicht vanaf zes jaar. Terwijl je kinderen in Italië vaak tot en met hun achtste gratis met je mee skiën.
Gemiddeld zijn de skipassen voor kinderen het duurst in Frankrijk: 188,06 euro voor zes dagen. In Duitsland tel je voor dezelfde periode zo’n 109,40 euro neer. Al kiezen veel gezinnen voor het populaire Oostenrijk. Daar kost het duurste zesdaagse ticket 189,50 euro (in Serfaus-Fiss-Ladis) en het goedkoopste 105,50 euro (in Oberstdorf Kleinwalsertal).

Foto @ BEST Snowboards

 

Online voordeel doen

Belvilla by OYO analyseerde de skipassen en vergeleek 160 verschillende skipassen voor meer dan 160 skigebieden met meer dan 40 km piste in Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Slovenië. Voor een betere vergelijking werden alleen de prijzen voor aankopen ter plaatse in aanmerking genomen, diegene die hun prijzen online publiceerden op 31 oktober 2022.Er werden 160 skipassen voor kinderen vanaf 6 jaar vergeleken, evenals 160 skipassen voor volwassenen voor een pas die 6 opeenvolgende dagen geldig is, voor het hoogseizoen van februari 2023. Zwitserse prijzen werden omgerekend met behulp van de dagelijkse wisselkoers van CHF 0,99 naar 1 euro.

Boek je op voorhand online? Dan doe je soms erg veel voordeel. Zo lopen de kortingen op tot wel 70 procent. Vooral in Oostenrijk en Zwitserland variëren de onlineticketprijzen sterk. Daar hanteren de skigebieden namelijk een dynamische prijsberekening, die afhangt van de periode waarin je boekt, de huidige reservatiecijfers en soms zelfs de weersomstandigheden.

 

Bron: Bellvilla by OYO