21/12/2022- Wie zonder winterbanden in de Franse wintersportgebieden rijdt, riskeert sinds kort een effectieve boete van 135 euro. De Franse bergwet is van toepassing in de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura en de Vogezen. Ook op Corsica worden winterbanden verplicht. Daarmee voegt Frankrijk zich bij een hele reeks landen waar rijden zonder winterbanden verboden is.

In heel wat berggebieden in Frankrijk is het al sinds 1 november 2021 verplicht om met winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Tot voor kort gold er een gedoogbeleid en hielden de Franse autoriteiten het enkel nog bij een strenge waarschuwing aan de (vaak onwetende) automobilisten. Maar dat verandert nu. De wet maakt het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht tussen 1 november en 31 maart verplicht. Overtreders krijgen nu een effectieve boete van 135 euro.

 

Nultolerantie in de Vogezen

De wet is van toepassing in 34 departementen. Wie deze bergachtige streken in de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen of Corsica doorkruist, is verplicht om met winterbanden met een profieldiepte van 3.5 mm te rijden. Daarbuiten wordt het gebruik aangeraden.

In het departement Vogezen, waar ieder jaar opnieuw heel veel landgenoten gaan skiën, is al afgekondigd dat men een nultolerantie zal hanteren.

De zones waar de verplichting geldt, zijn aangegeven met speciale verkeersborden. Ze hebben een rode rand en een tekening van een winterband en sneeuwkettingen.

 

Herkenbaar aan sneeuwvloksymbool

Het rubber van winterbanden blijft zacht wanneer de temperatuur onder de 7°C zakt, bij zomerbanden wordt het rubber hard. Hierdoor hebben winterbanden veel betere grip op sneeuw of ijs. Bovendien hebben winterbanden een dieper uitgesneden loopvlak waardoor ze meer water kunnen afvoeren en dus beter aquaplanning tegengaan. Dat zorgt er allemaal voor dat zelfs in deze omstandigheden de wegligging een stuk beter en de remafstand korter zijn in vergelijking met zomerbanden.

Deze winterbanden zijn makkelijk te herkennen. Ze hebben het sneeuwvloksymbool (“3PMSF” (3 Peak Mountain Snow Flake) of “Alpine symbol”) en een van de opschriften “M+S”, “M.S” of “M&S”.

Personenwagens, lichte voertuigen, bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens en campers moeten in de winter uitgerust zijn met winterbanden óf moeten sneeuwkettingen in de kofferbak hebben liggen.