07/03/2018- Vanaf dit jaar wordt in Slovenië de aankoop van een autowegenvignet omgezet in een positieve ervaring. Door het tonen van je betalingsbewijs voor een vignet van een week of een maand kan je op heel wat plaatsen genieten van kortingen en van gratis toegang tot bezienswaardigheden. 

Deze originele actie wil ervoor zorgen dat minder toeristen gehaast door Slovenië reizen op weg naar reisbestemmingen aan de Adriatische Zee of in de Balkan. Bovendien is er in Slovenië zelf ook voldoende te zien en ontdekken. Grote afstanden zijn er echter niet dus lang in de wagen hoef je nooit te zitten.

Gratis ritje met de kabelbaan, musea, wijnkelder of gratis lunch

Op toeristisch belangrijke plaatsen zoals Lipica, Maribor, Ptuj en bij de grotten van Postojna kan je op vertoon van je vignet-betalingsbewijs genieten van volgende voordelen:

In Ptuj, de oudste stad van Slovenië, krijg je gratis toegang tot het Ptuj-Ormož regionaal museum, de wijnkelder en het Dominicaans klooster van Ptuj.

In Maribor, de tweede grootste stad van Slovenië (die nu ook door VLM Airlines vanuit Antwerpen wordt aangevlogen) krijg je op vertoon van je autovignet korting voor het regionaal museum, het Oude Wijnhuis, een gratis rit met de kabelbaan naar de Pohorje heuvels. Bovendien geniet je van een gratis maaltijd in een van de geselecteerde restaurants.

Het Predjama kasteel, is enorm bekend voor zijn ligging – namelijk op een 123 meter hoge klif. Nabij het kasteel vind je de Postojna grotten. Dankzij het vignet ontvang je vier  gratis tickets voor de Expo van de Postojna grotten.

Dankzij het autovignet heb je gratis toegang voor de hele familie voor de Lipica Stud Farm met zijn beroemde Lippizaner paarden.

De Sloveense toeristische dienst hoopt dat van de 22 miljoen toeristen die jaarlijks door Slovenië rijden, er door de autovignet-actie een pak reizigers langer in het land zullen blijven.