23/05/2023- Over enkele weken begint het winterseizoen, maar skiliefhebbers zullen niet meer terecht kunnen in La Sambuy in de Haute-Savoie (Franse Alpen). De gemeenteraad daar heeft besloten het skigebied definitief te sluiten wegens een gebrek aan sneeuw.

“Vorig winterseizoen kon er amper een maand geskied worden” zo klinkt het.

La Sambuy, in de buurt van de Mont Blanc, was vooral populair voor skivakanties in familieverband. Het skigebied telt slechts drie liften en vijf pistes (en de hoogste daarvan gaat maar tot op 1.850 meter), maar toch hadden de hotels er een vast terugkerend cliënteel. Ondermeer door de kleinschaligheid waren de skipassen er immers een stuk goedkoper dan in de grote skioorden.

 

Nog andere gebieden bedreigd

La Sambuy is helaas niet het enige Franse skigebied dat met een sneeuwtekort kampt. Eerder besloot Saint-Firmin, een andere kleine skibestemming in de Alpen, ook al zijn skilift te verwijderen wegens een te kort skiseizoen.
En er zullen er mogelijk nog volgen. Want volgens een rapport van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change zal 53% van de 2.234 onderzochte skigebieden in Europa waarschijnlijk in de -al dan niet nabije- toekomst te maken krijgen met een gebrek aan voldoende sneeuw.

“Zelfs sneeuwkanonnen zullen door de te hoge temperaturen niet meer volstaan” zo blijkt. Bovendien protesteren milieubewegingen steeds vaker tegen het spuiten van kunstmatige sneeuw op de pistes.