10/10/2018- Op Santorini mogen toeristen die meer dan 100 kilogram wegen niet langer een ritje maken op ezels. De muildieren zien te hard af wanneer ze te zware toeristen op de steile paden en in de brandende zon moeten vervoeren.

Het is het Griekse ministerie van Plattelandsontwikkeling en Voedsel die de opvallende beslissing heeft genomen. De ezeltjes zijn een bekende toeristische trekpleister op Santorini. Voor verblijfstoeristen maar ook voor de passagiers van de vele cruiseschepen die er dagelijks aanmeren. Zij laten zich graag op de hellingen en steile trapjes vervoeren op de rug van de lastdieren. Maar heel wat dieren op het eiland kampen met ernstige rugproblemen en zitwonden doordat ze te zwaar belast worden.

Schokkende foto’s

Onder meer via de Facebookpagina ‘Help the Santorini Donkeys’ werden afgelopen zomer nog schokkende foto’s gedeeld die de wereld rondgingen. Verschillende dieren gingen letterlijk bijna door hun poten door te zware toeristen op de rug. In navolging van het protest van dierenliefhebbers daarop heeft de overheid nu nieuwe voorschriften gepubliceerd om het welzijn van ezels te waarborgen.

Ezels die gebruikt worden voor toeristenritjes, zullen voortaan niet meer dan 100 kilo mogen tillen, of meer dan 20 procent van hun eigen gewicht. Wie dus te zwaar is, moet dus zelf de trappen op naar boven…