Brussels Airport viert dit jaar haar 60ste verjaardag. Op 5 juli 1958, vandaag exact 60 jaar geleden, opende de “luchthaven Brussel-Nationaal” officieel haar deuren. Sindsdien is de luchthaven en haar terminal enorm geëvolueerd & gegroeid. Om de speciale verjaardag te vieren pakt onze nationale luchthaven nu uit met verschillende initiatieven.

5 juli 1958. Het is 11 uur wanneer de Luchthaven Brussel-Nationaal officieel wordt geopend onder een gietende regen. De luchthaven bestaat uit twee pieren van elk 172 meter lang en een terminal. Een miljoen reizigers passeren dat jaar via de luchthaven, ondermeer om de Wereldtentoonstelling in ons land te bezoeken te bezoeken. Zestig jaar later is er heel wat veranderd. Er zijn pieren gerenoveerd, terminals bijgebouwd en andere gebouwen zijn niet meer in gebruik, er is een cargozone gebouwd, de  Connector werd geopend in 2015. Waren er aan het begin van de jaren 1980 nog goed 5 miljoen passagiers per jaar, dan stevent onze nationale luchthaven dit jaar af op 25 miljoen passagiers.

Tweede grootste economische groeipool

Als tweede economische groeipool van het land verbindt Brussels Airport vandaag de hoofdstad van Europa met 238 bestemmingen. Rekening houdend met de verwachte uitbreiding van het luchtverkeer in de 20 komende jaren, heeft Brussels Airport ook een Strategische Visie 2040 (een ontwikkelingsplan op lange termijn voor de luchthaven) ontwikkeld. Er liggen dus nog veel projecten klaar om nieuwe reizigers te verwelkomen, maar ook om de nieuwe vrachtstromen op te vangen die langs de cargozone zullen passeren.

Tentoonstelling & andere initiatieven

Brussels Airport is meer dan enkel haar geschiedenis. Het zijn miljoenen verhalen, herinneringen en emoties voor duizenden medewerkers, gepassioneerde mensen en miljoenen reizigers. De luchthaven is ook een symbool voor ons land. Wie van ons heeft niet een of andere herinnering aan de luchthaven? Daarom zet Brussels Airport deze verhalen en herinneringen nu speciaal in de kijker. Tot eind 2018 zullen diverse acties en activiteiten in de terminal plaatsvinden en sinds 20 juni loopt er in het Connectorgebouw (wvlak na de veiligheidscontrole) ook een speciale fototentoonstelling. Vanaf september zal de Belgische identiteit van de luchthaven bovendien nog verder onderstreept worden dankzij de samenwerking met enkele Belgische iconen.

Al die gebeurtenissen en initiatieven zullen dus nog het hele jaar door voor een feestelijke en retro stemming zorgen rond “60 Years” Brussels Airport.

Meer informatie op www.brusselsairport.be/60years

(foto uit tentoonstelling: de allereerste Sky Shop op Brussel Nationaal)