29/03/2022- Heel wat Belgen trekken de komende 2 weken naar het buitenland. De eerste langere vakantieperiode met minimale Coronamaatregelen- en beperkingen vertaalt zich in heel wat reislustige Belgen, zo constateren zowel reisbureauketen Neckermann als touroperator TUI. Belgische gezinnen boeken zowel zonvakanties als vakanties richting de sneeuw. En opvallend: er blijkt een stormloop op last-minutes!

“Begin januari noteerde TUI slechts 30% van het aantal boekingen voor de paasvakantie ten opzichte van dezelfde periode in 2019, het laatste pre-coronajaar. Halfweg januari veranderde het sentiment stilaan en kreeg de Belg opnieuw vertrouwen in een goede afloop. TUI kon de maand uiteindelijk afsluiten met een identiek aantal reserveringen als voor Pasen 2019. In februari noteerde TUI zelfs al een verdubbeling. Maar maart heeft nu al de hoogste cijfers van de hele boekingsperiode. Op dit moment is er nog een kleine achterstand tegenover 2019, maar de sterke golf aan lastminuteboekingen blijft aanhouden. Dit geeft TUI het volle vertrouwen dat de cijfers van 2019 voor de Paasvakantie zullen worden geëvenaard, zoniet overtroffen, en dat de vluchten een zeer hoge bezettingsgraad zullen halen” zo klinkt het bij TUI.

Ook bij Neckermann werden de meeste boekingen gemaakt in de maanden februari en maart. In vergelijking met de pre-corona periode dus vrij laat voor afreis. “Wie nu nog niet heeft beslist zal zich echter moeten reppen om nog last minute een plaatsje te vinden voor zowel de vluchten als de populaire hotels” meldt de reisbureauketen.

 

Topbestemmingen

Zowel Neckermann als TUI zien Spanje, Turkije en Egypte scoren, aangevuld met de Dominicaanse Republiek en Kaapverdië iets verder weg. De meeste verre bestemmingen winnen trouwens weer aan populariteit, met Noord-Amerika als opvallende uitschieter.

Alleen Azië blijft achter. “Gezien er voor de meeste Aziatische bestemmingen nog beperkingen gelden of nog maar zeer recent zijn opgegeven, valt het op dat er voor de paasperiode nauwelijks vakanties werden geboekt richting eerder populaire bestemmingen zoals Thailand, Sri Lanka en Indonesië. De verwachtingen voor zomer 2022 zijn daar echter hoopgevend maar onze paasvakantie valt daarvoor net te vroeg” geeft Neckermann als verklaring.

 

Vakantiebudget flink gestegen

Tenslotte mag een vakantie duidelijk wat meer kosten na 2 jaar thuisblijven. “De Belg spendeert deze paasvakantie gemiddeld liefst 1323 Euro per persoon aan zijn vliegreis” geeft TUI mee, “Dat is 191 Euro of 17 % meer dan in 2019. Een skivakantie mag nu gemiddeld 484 Euro pp, een autovakantie 278 Euro pp en een citytrip 404 Euro pp kosten, ook een pak meer dan de respectievelijke. 385 Euro, 213 Euro en 349 Euro pp in 2019.