29/03/2021- Hoewel er vorige week onduidelijkheid was ontstaan nadat er na het recentste overleggingscomité van afgelopen woensdag door Premier Decroo werd gecommuniceerd dat het Belgisch reisverbod “gehandhaafd blijft & grenscontroles verstrengd zullen worden”, is nu bevestigd dat het huidige reisverbod (waarbij enkele essentiële reizen zijn toegelaten) wel degelijk afloopt op 18 april en dat voor bestemmingen wereldwijd.

“De recent genomen maatregelen zijn, net als alle andere maatregelen, van toepassing tot en met 25 april 2021, met uitzondering van het verbod op niet-essentiële reizen naar en vanuit het buitenland dat sinds 27 januari van kracht is” zo meldt het officiële persbericht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat afgelopen vrijdag op de redactie van Travel Like A Pro binnenrolde. “Dat laatste geldt, overeenkomstig het ministerieel besluit van 20 maart 2021, tot en met 18 april 2021. Het verbod op niet-essentiële reizen uit derde landen, dat reeds voor 27 januari van kracht was en voortvloeit uit een gecoördineerde aanpak op Europees niveau, blijft ook na 18 april 2021 van kracht.” zo vervolgt het persbericht, dat weergeeft wat officieel in het Staatsblad van vrijdag 26 maart 2021 is gepubliceerd.

Ook buiten de EU

Vakantiereizen naar niet-EU landen worden met andere woorden ook vanaf 19 april toegestaan, al geldt het omgekeerde niet: inwoners van niet EU of Shengenlanden mogen nog niet om niet-essentiële redenen naar België reizen.

Belgische inwoners- met aantoonbare hoofdverblijfplaats in België- kunnen vanuit het buitenland wel steeds naar huis terugkeren, ook na een vakantie.

Sommige landen, binnen-en buiten de EU/Schengen laten nog geen (Belgische) toeristen toe of vereisen quarantaine bij aankomst in het land. Deze dienen dus steeds voor vertrek door de reizigers zelf te worden gechecked.

Test-en quarantianeverplichtingen

De Belgische overheid benadrukt wel dat reizen naar rode zones na 18 april nog steeds ten stelligste afgeraden blijven voor inwoners die hun hoofdverblijfplaats in België hebben. Wie vanaf 19 april op vakantie naar rode zones binnen of buiten de EU gaat, moet bovendien ook nog wel degelijk aan de dan geldende test-en quarantaineverplichtingen bij terugkeer houden.

Reizen naar rode zones worden, onder voorwaarden, wel verzekerd door verschillende gekende reisverzekeraars. Lees meer hierover in ons artikel over reisverzekeringen.