15/08/2020- Steeds meer landen eisen een negatieve COVID-test van Belgische reizigers vooraleer ze het bewuste (vakantie)land mogen betreden. Voor deze nieuwe situaties komt er binnenkort een mobiel lab op Brussels Airport waar vertrekkende en aankomende passagiers zich kunnen laten testen…

De volksgezondheid is voor Brussels Airport sinds het begin van de coronacrisis een topprioriteit. Daarom is nu beslist om een stap verder te gaan en Covid-19-tests mogelijk te maken op de luchthaven zelf in een nieuw mobiel lab.

Binnen 3u resultaat

“Bij een sneltest zijn de resultaten al binnen 3 uur tijd beschikbaar”, aldus Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Zo kunnen passagiers die terugkeren uit een rode zone zich meteen bij aankomst op de luchthaven laten testen. Ook wie op reis vertrekt, kan in dit labo een test laten afnemen”.

Het mobiel lab zal zich net buiten de luchthaventerminal (niveau vertrek) bevinden & de tests worden ter plaatse geanalyseerd waardoor de resultaten steeds binnen 3 uur beschikbaar zijn bij sneltesten, bij een standaard test binnen gemiddeld 9 uur.

Kostprijs

Aankomende passagiers uit een rode zone die zich verplicht moeten laten testen kunnen dat aan het RIZIV-tarief van 46,81 euro. De standaard PCR test kost 67 euro en de sneltest 135 euro. De testfaciliteit zal worden uitgebaat door Ecolog in partnerschap met Van Poucke-Eurofins. Ecolog is actief in de wereldwijde logistiek en crisismanagement en Van Poucke-Eurofins is gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek.

Het labo is officieel geaccrediteerd door Scienscano en zal begin september in werking treden.