23/07/2019- Ga je binnenkort op roadtrip, maar heb je geen zin om je blauw te betalen aan brandstof? Dan zijn deze 7 tips van autoverhuurspecialist Sunny Cars zeker handig. Alles begint met de juiste huurauto en een gunstige tankregeling, maar ook onderweg zijn er wat trucjes waarmee je je tankkosten binnen de perken houdt.

1) Kies de juiste auto

Ga je op vakantie naar een bergachtig gebied? Dan kies je maar beter niet voor de kleinste en/of goedkoopste huurauto. Een auto met meer paardenkracht rijdt niet alleen veel vlotter de steile hellingen op, hij is ook veel zuiniger. Zo ben je aan het einde van de rit minder kwijt aan benzine dan wanneer je voor een kleine huurauto gekozen zou hebben.

2) Reserveer een auto met een eerlijke tankregeling

De meeste autoverhuurders hanteren een of meerdere van deze 3 tankregelingen:

  1. Een FF-regeling (Full-Full), daarbij lever je de auto in met dezelfde benzinestand als waarmee je hem ophaalde.

2. Een FP-regeling (Full-Paid), daarbij haal je de huurauto met een volle tank op en lever je hem niet-afgetankt weer in. Er is een gratis tank brandstof in de huurpijs inbegrepen, dus je hoeft ter plaatse niet bij te betalen.

3. Een FE-regeling (Full-Empty), ook bij deze tankregeling haal je de auto met een volle tank op en lever je hem “leeg” weer in, alleen is de gevulde brandstoftank hier niet gratis en vindt er geen restitutie plaats van niet-gebruikte brandstof. De benzine betaal je ter plekke aan de autoverhuurder.

Opgelet: Bij verhuurders die de FE-regeling hanteren, betaal je niet alleen een hogere prijs voor de benzine dan aan de pomp, maar word je vaak ook opgezadeld met zogenaamde servicekosten. Je bent namelijk verplicht om de hele tank benzine af te rekenen. Of je die nu leegrijdt of niet. Zo proberen ze een centje bij te verdienen.

 

3) Zorg dat je de juiste brandstof tankt

Thuis weet je natuurlijk perfect welke brandstof je moet tanken, maar in sommige landen zijn de brandstofnamen behoorlijk verwarrend (zie afbeelding). Met een vreemde auto in een vakantieland kan het dus al eens mislopen. En dat kun je maar beter vermijden. Zelfs als je met je auto nog tot bij de autoverhuurder raakt, is de kans groot dat die extra kosten aanrekent om de tank en de leidingen weer schoon te maken. Kijk daarom zeker op je huurcontract, je sleutelhanger of de tankdop welke brandstof je moet tanken.

4) Rijd van de autostrade om te tanken

Tankstations langs de autostrade zijn duurder dan die waarvoor je een kleine omweg moet maken. Vaak verschillen de prijzen zo erg, dat je ondanks de omweg voordeliger uit bent dan wanneer je op de autostrade zou tanken. Verder zijn tankstations bij een landgrens vaak een stuk goedkoper omdat de uitbaters daar ook met de buurlanden concurreren.

5) Gebruik cruise control

Als je huurauto cruise control heeft, gebruik die dan ook. Als je met een constante snelheid rijdt, verminder je namelijk het brandstofgebruik met 4 à 10% (afhankelijk van de wagen en de snelheid). Zeker op de autostrade kan dit algauw wat euro’s schelen. Met deze tip bespaar je niet alleen brandstof, maar rijd je bovendien een stuk duurzamer.

6) Rijd anticiperend en matig je snelheid

Probeer zoveel mogelijk te anticiperen op wat er voor je gebeurt. Door niet onnodig van rijstrook te wisselen, voldoende afstand te houden en bruusk remmen te vermijden, verbruik je minder brandstof. Wist je trouwens dat je tot 25% aan brandstof bespaart wanneer je 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u? Bovendien beperkt het ook meteen je risico op snelheidsboetes en zorg je voor minder uitstoot. Mooi meegenomen toch?

7) Laat je huurauto uitbollen

Als je een hindernis of een rood licht nadert, laat je ook best ruim op voorhand je gaspedaal los. Zo vertraagt de auto en verbruik je geen benzine waardoor je zuiniger rijdt. Sta je voor een gesloten overweg, een rood licht of een andere plek waar je langer dan een minuut denkt stil te staan? Laat je huurauto dan niet onnodig draaien. Beter voor het milieu en je portemonnee!

(Bron: Sunny Cars)

Sunny Cars is één van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Het bedrijf biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. De huurwagens van Sunny Cars zijn ook boekbaar via de reisagent in België &n Nederland.