Een skivakantie is meestal niet meteen de goedkoopste vakantie, maar daar heeft de prijs van de skipas vaak veel mee te maken. Een skipas wordt trouwens deze winter ook weer iets duurder, gemiddeld zo’n 5,30 Euro tov vorig jaar. Toch kan je, door een gebied met goedkopere skipas te kiezen, veel besparen. Zowieso zijn landen als Bulgarije of Slovenië goedkoper om te skiën (touroperators beginnen skivakanties in deze landen dan ook goed te verkopen), maar ook de prijzen in gevestigde populaire skigebieden in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland  of Zwitserland kunnen aardig verschillen. Zo kost een 6-daagse skipas in het skigebied Winterberg & Willingen (Duitsland) deze winter 115 Euro, terwijl een 6daagse skipas voor Zermatt (Zwitserland) maar liefst 347 Euro kost. In Oostenrijk betaal je deze winter gemiddeld 242,50 Euro voor een zesdaagse skipas in de grootste skigebieden. De duurste liftpas is daar, net als vorig jaar, die van Sölden (269 euro), gevolgd door Kitzbühel (256 euro). Maar in Zillertal betaal je minder, nl 242 Euro. In Frankrijk is de duurste skipas die van les trois Vallées (294 Euro). Voor Les Portes duSoleil betaal je toch al wat minder, nl 255 Euro voor zes dagen. Het loont dus de moeite om na te gaan of je echt wel naar een duurder skigebied moet. Vaak hebben goedkopere skigebieden wel iets minder kilometers piste, maar deze zijn voor beginnende of gemiddelde skiërs vaak toch ruim voldoende.

Wie de prijzen van alle skipassen wil checken en zien of die al dan niet gestegen zijn, kan daarvoor terecht op http://www.snowplaza.nl/weblog/7587-skipasprijzen-2016-2017 Snowplaza biedt uitgebreide informatie over alle facetten van wintersport, waaronder weerberichten, sneeuwhoogtes, bestemmingen en accommodaties.

Tenslotte nog dit: Wie denkt dat skiën in Europa prijzig is, moet maar eens een skipas kopen in het Amerikaanse Aspen. Omgerekend betaal je daar maar liefst 640 Euro voor een 6-daagse skipas!