Vandaag is het bij veel reisaanbieders de laatste dag van de zogenaamde “vroegboekdeals”. Maar is zo snel mogelijk je zomervakantie reserveren echt de beste optie (lees: het goedkoopst) of zijn al die vroegboekdeals gewoon een slimme marketingtruc van vakantieaanbieders en wacht je beter de last minutes af?

Het valt niet te ontkennen dat alle touroperators en reiskantoren het grootste deel van hun aanbod zo snel mogelijk de deur uit willen. Daarom pakken ze ook uit met speciale vroegboekdeals, spotgoedkoop luchthavenvervoer, kinderkortingen, gratis extraatjes, enz. Na de vroegboekacties stijgen de prijzen dan weer tot de gangbare tarieven en zijn al die extraatjes weer een stuk minder. Zijn er op het allerlaatste moment voor vertrek (en dan praten we over vanaf gemiddeld een week voor afreis) nog plaatsen over, pas dan gaan de échte last minute deals in.

Uit de praktijk blijkt dat die last minutes gemiddeld genomen nog iets voordeliger zijn dan vroegboekdeals (logisch ook, want de touroperator wil liever nog iets verdienen in plaats van met een lege plaats te blijven zitten), al wordt het verschil tussen vroegboek-en last minuteprijzen de laatste jaren steeds miniemer.

Dalend aantal last minutes

Maar… Er is inderdaad ook een grote “Maar”. Uit de praktijk blijkt ook dat het aantal last minutes daalt. Zeker op bepaalde populaire vakantiebestemmingen zal het moeilijk zijn om nog een vrije hotelkamer te vinden. Want touroperators en airlines bekijken op basis van verkoop in het voorjaar (en het jaar ervoor) minutieus het aantal kamers dat ze inkopen & het aantal vliegtuigen dat ze op bepaalde bestemmingen zullen inzetten.  Daar kan last minute, in volle zomerseizoen, zelden nog iets aan veranderd worden. En soms vind je op internet misschien nog wel een kamer, maar dan zijn er geen plaatsen op de vlucht meer… Of enkel vluchtseats aan het allerduurste tarief.

Ticket only

Want als het om tickets only (enkel vluchten) gaat, is er zowieso één gouden regel: boek zo vroeg mogelijk, zelfs vele maanden op voorhand. Onderzoek naar vliegticketprijzen wees immers uit dat prijzen voor vliegtuigtickets zelden nog dalen naarmate de vluchtdatum nadert. Integendeel: zo’n drie weken voor vertrek stijgen die prijzen meestal weer behoorlijk. Pas de dag voor vertrek of de dag zelf is er een kleine kans dat de laatste seats (als die er nog zijn) aan dumpingsprijzen worden verkocht.

Speciale wensen

Maar terug naar de vakantiepakketten: de kans dat je dit jaar je droomvakantie in Spanje, Portugal of een ander hedendaags populair vakantieland nog in last minute gaat vinden, is zeer klein. Je zal het moeten stellen met de bestemmingen die dit jaar minder scoren en waar hoteliers uit pure noodzaak de prijzen last minute nog zwaar laten zakken. Ook over familiekamers of reizen met speciale wensen (denk maar aan hotels met glijbanen bij het zwembad) moet je je in last minute periode weinig illusies maken. Die zijn (in de vroegboekperiode) al lang aan een goede prijs de deur uitgegaan…

Of zo’n lastminutegok dus iets voor jou is, hangt van je situatie af. Hoe flexibeler je kan zijn (wat betreft bestemming, vertrekplaats en reisdata), met hoe minder je bent en hoe eenvoudiger je wensen, hoe groter de kans dat je nog iets zal vinden. Maar weet dat steeds meer mensen tot de conclusie komen dat dat vorig jaar al niet meer gelukt is. Dus wie op zeker wil spelen, rent of surft best snel nog naar zijn/haar reisbureau of touroperator…