Tegen 2060 zal de helft van de Belgische huishoudens bestaan uit alleenstaanden, voorspelde het Planbureau onlangs. Wel vervelend dus dat de reiswereld maar met mondjesmaat inspeelt op dat sociologisch fenomeen. Het is echter niet evident om specifieke singlereizen te organiseren, zo blijkt. Veel reisorganisatoren die dit in het verleden gedaan hebben, zijn daarmee gestopt bij gebrek aan respons. Toch zijn er mogelijkheden voor wie niet alleen met de rugzak de wereld in wil. Travel Like A Pro zet dan ook graag enkele betrouwbare mogelijkheden & aanbieders op een rij.

Cruises:

Net zoals in de hotellerie gaan de meeste (rivier)cruisemaatschappijen er van uit dat een kajuit aan boord door twee passagiers wordt bezet. Alleen verblijven in zulke kajuit kan wel, maar mits een supplement. Alhoewel: op bepaalde schepen en op sommige afvaartdagen gelden soms speciale promoties waarbij je als single zonder supplement mag meevaren. De enige rederij die standaard op al haar schepen een reeks singlekajuiten heeft, is Norwegian CruiseLine. NCL-verantwoordelijken wijzen er wel op dat ‘deze (binnen)kajuiten het snelst uitverkopen.’ NCL-vaarroutes situeren zich vooral in en rond de Middellandse Zee en de Caraïben. Boeken kan altijd via de reisagent. Info over de speciale single kajuiten Norwegian Cruise Line: http://www.ncl.com

Op de meeste cruiseschepen worden trouwens zowieso activiteiten en/of ontmoetingsmomenten georganiseerd voor passagiers die alleen reizen, en dat zijn er per cruise meestal wel heel wat. Een vreemde eend in de bijt ben je op een cruiseschip dus nooit.

Wandelen:

Touroperator Anders Reizen is enkele jaren geleden aangezocht door Altero, een platform voor singles. Reizen fungeren als een middel ‘om te beleven, te ontdekken en grenzen te verleggen’. De focus ligt hier op het samen reizen met andere singles.

Volgens Bart De Winter (Anders Reizen) is het aanbod alsmaar uitgebreid. ‘Soms merken we wel dat het publiek op singlereizen overlapt met ons eigen publiek, dat mensen eerst met een groepsreis van ons meegaan en nadien kiezen voor een singlereis. Dat is een heterogeen publiek: alleenstaanden, weduwe(naar), gescheiden. Dat is ook het doel: mensen in een gelijkaardige situatie gelegenheid geven om samen dingen te doen. Wat het reizen betreft: de Marokkaanse Atlas en Sri Lanka zijn buitenbeentjes, het gros van het aanbod situeert zich in Europa. Dat gaat van weekendjes tot een culinaire wandel- en fietsreis door Istrië of een stedentrip Madrid. Niet te lang en niet te duur, dat zijn de succesnummers.’ Bij singlereizen  geldt: je deelt gewoon een kamer met een medereizig(st)er van hetzelfde geslacht.

Het volledige single-reisaanbod vind je op: http://www.andersreizen.be

Groepsreizen:

Nederlandse touroperator FOX, onderdeel van de ANWB-groep, is gespecialiseerd in verre reisbestemmingen. In hun aanbod groepsreizen hebben ze een reeks reisbestemmingen die ze als singlereizen aanbieden, d.w.z. je wil samen met andere singles een land echt leren kennen. ‘De reisprogramma’s zijn intensief, u ziet veel en doet veel’, klinkt het. Tijdens de meeste reizen geldt dat je een tweepersoonskamer deelt met een medereizig(st)er. Maar ‘tegen een meerprijs’ kan je ook een kamer voor alleengebruik boeken.

Meer info: www.fox.nl/singlegroepsreizen

 

Dat laatste principe (‘ik wil een privékamer en wil daar ook extra voor betalen’ of je slaapt met een medereiziger van hetzelfde geslacht in dezelfde kamer, zonder meerprijs) bestaat al sinds de start van de groepsreizen.

Groepsreizen staan open voor individuele inschrijvers die deze of gene bestemming in gezelschap willen gaan ontdekken –of het nu gaat om een jongerenreis van het ZuiDERHuis, een groepsreis van VTB (onderdeel van TUI), Thomas Cook of Neckermann dan wel een avontuurlijke groepsreis uit het Joker-aanbod.

Uit ervaring weten de meeste reisaanbieders dat onder hun klanten ook alleenstaanden zijn. Bewust mikken op de doelgroep singles gebeurt in België eerder zelden*.

*Thomas Cook noteert in zijn aanbod groepsreizen sowieso ook interesse bij singles. Sinds afgelopen winter geldt dat alleenreizenden op bepaalde afreisdata een financieel voordeel genieten, nl. voor een singlekamer wordt dan geen singletoeslag gevraagd. De actie is positief onthaald. In de nieuwe groepsreizenbrochure (verwacht eind juni) wil men dan ook meer afreisdata en/of bestemmingen voor die doelgroep gaan aanbieden. Meer info: www.thomascook.be

Fietsen:

Op de fietspagina van het ZuiDERHuis lezen we: ‘We hebben een aantal groepsreizen per fiets voor singles.’ Navraag leert dat slechts enkele singles per jaar intekenen op de fietsvaarvakanties in internationaal gezelschap en in Nederland en Frankrijk die deze reisorganisator aanbiedt. Je logies op het (binnen)schip deel je in principe met een medereiziger. Een singlekajuit kost duurder.

www.zuiderhuis.be  

Voor éénbeslissers:

Tomeeto is een kleine, jonge touroperator die groepsvakanties voor singles en éénoudergezinnen, de zogenaamde éénbelissers, organiseert. Ze maken er een punt van dat je bij hun singlevakanties gegarandeerd onder leeftijdsgenoten terechtkomt, en in een groep met een evenwicht tussen het aantal mannen en vrouwen. 2-in-1 dus, terwijl je  gelijk-gestemde leeftijdsgenoten ontmoet, ben je er helemaal tussenuit op een leuke vakantie.

www.tomeeto.be

Op een zeilboot:

Bij Coconut Travel kan je ook terecht voor een aantal zeilcruises die door een Vlaamse skipper worden georganiseerd in de Middellandse Zee en die zich specifiek op singles. Skipper Pieter Huygens neemt je op cruises in Griekenland (Corfu en de baaitjes van Paxos en Antipaxo), Italië (Napels en de Amalfitaanse kust) of Kroatië (Kornati eilanden).

www.singlessailandsun.be

Via singlesorganisaties:

Hetzelfde reisbureau Coconut Travel werkt ook samen met een Antwerpse singlesorganisatie Oever. Die organiseren naast een hele reeks andere activiteiten ook reizen waarop je als niet-lid kan inschrijven.

www.coconuttravel.be/nl/single-reizen

EB