23/09/2020- Reizigers die terugkeren uit een rode reiszone & geen symptomen vertonen, moeten vanaf 1 oktober niet langer 14 dagen in quarantaine bij hun terugkeer in België. De quarantaineperiode wordt met de helft ingekort. Of in sommige gevallen zelfs volledig geschrapt.

De standaard quarantaineperiode voor Belgische reizigers die terugkeren uit een rode reiszone, wordt ingekort. Dat heeft de nationale Veiligheidsraad recent beslist. De quarantaineverplichting van 14 dagen vervalt, maar wel dient er nog een quarantaine van 7 dagen gerespecteerd te worden én moet er op de 5e dag na thuiskomst een COVID test worden afgenomen.

Zelfbeoordelingsformulier & essentiële reizen

In sommige gevallen kan de quarantaineverplichting echter ook volledig vervallen. Reizigers die menen dat hun reis geen risico’s inhield, kunnen een door de overheid opgesteld online zelfevaluatieformulier invullen waarmee ze kunnen checken hoe groot het risico was dat ze liepen op vakantie. Het gaat dan waarschijnlijk meestal over natuurvakanties waarbij er geen enkel contact was met anderen. Via het formulier kan in de toekomst een vrijstelling van quarantaine bekomen worden, zo liet Minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon na de persconferentie van de Veiligheidsraad optekenen. Het zelfevaluatieformulier staat echter nog nergens online.

Essentiële reizigers

Ook verschillende “essentiële reizigers” worden zowieso vrijgesteld van quarantaine. Het gaat concreet over deze gevallen:

  • Mensen die op de grens wonen tussen ons land en een rode zone.
  • Vervoerspersoneel, zoals vrachtwagenchauffeurs, tijdens het uitoefenen van hun job.
  • Diplomaten, personeel van internationale organisaties, militairen, politie-agenten, douaniers, humanitaire hulpverleners en journalisten. Maar enkel en alleen tijdens het uitoefenen van hun beroep.
  • Reizigers op doorreis.
  • Zeevaarders tijdens hun werk.
  • Hooggekwalificeerde onderdanen, die in het buitenland moeten zijn voor het werk. Bijvoorbeeld topsporters, die een belangrijke wedstrijd hebben.
  • Leerlingen, studenten en stagiairs die dagelijks heen en weer reizen.

Geen verbod meer, wel reisadvies

Vanaf vrijdag is het niet langer verboden voor Belgen om naar rode zones te reizen (als het land Belgen tenmiste toelaat) al wordt het wel nog altijd sterk ontmoedigd. Reizigers die terugkeren uit een oranje zone moeten zowieso niet meer worden getest, tenzij ze symptomen vertonen of in de oranje zone in nauw contact geweest zijn met iemand die positief heeft getest.