17/02/2019- Virunga National Park in Congo, het oudste nationaal park van Afrika en vooral bekend als habitat van de wilde berggorilla’s en huidige thuisbasis van Anthony Caere (de bekende piloot uit het VRT programma Flying Doctors) opende op 15 februari eindelijk opnieuw de deuren voor toerisme.

Het bijzondere natuurpark in het oosten van Congo sloot eind mei 2018 volledig omwille van veiligheidsredenen. Niet lang daarvoor werden immers 2 Britse toeristen ontvoerd nadat hun door het park begeleide voertuig door rebellen werd onderschept en hun vrouwelijke ranger werd daarbij dodelijk verwond. En hoewel de Britse toeristen snel weer ongedeerd werden vrijgelaten, werd beslist eerst de nodige veiligheidsmaatregelen uit te werken vooraleer nieuwe toeristen toe te laten.

7 pakketten met vaste routes

“Die maatregelen zijn er nu en daarom is het park sinds 15 februari weer geopend voor toeristen” laat Hans Van der Stock, zaakvoerder van de Belgische touroperator Live To Travel weten. Live to Travel, die ook in Nederland actief is,  is als Afrikaspecialist één van de enige aanbieders van de bestemming in de Benelux en trok enkele maanden voor de sluiting toevallig nog met Travel Like A Pro naar Virunga.

Concreet zijn er nu 7 pakketten met vaste reistijdstippen en routes in het park waaruit geïnteresseerden moeten kiezen. Volledig à la carte reizen is dus niet meer mogelijk. Maar de pakketten omvatten uiteraard alle hoogtepunten en er kan nog steeds elke dag vertrokken worden. Alle verplaatsingen gebeuren nu ook zeer stipt georganiseerd én met eigen voertuigen van het park. Het enige wat hierdoor ook voor de reiziger tov vroeger is veranderd, is dat hij soms een nacht extra zal moeten rekenen bij aankomst in Kigali (Rwanda) van waaruit verder gereisd wordt naar Virunga (Congo). “Want de transporten van aan de grens van Rwanda naar Virunga vertrekken 100% stipt en bij vliegtuigvertragingen kan er niet gewacht worden. Dus rekent men bij vluchten met Rwandair (die pas s’ochtends in Kigali landen), best een dag extra in als veiligheid. Bij Brussels Airlines vluchten (die zowieso s’avonds in Kigali aankomen) verandert er niets want daar werd zowieso al een extra nacht voorzien.” aldus Van der Stock.

Berggorilla’s & vulkanen

Virunga National Park ligt tegen de Congolese grens met Rwanda en Oeganda en raakte in België vooral bekend door het VRT programma Flying Doctors waarbij een vliegtuigje vanuit België naar het park werd overgevlogen. De piloot uit het programma, Anthony Caere, bleef er, op vraag van de Belgische directeur Emmanuel de Merode, daarna aan de slag als anti-stroperij piloot en brengt sindsdien via sociale media geregeld verslag uit over het reilen en zeilen in het park. Het park is het oudste nationale park van Afrika en huisvest ondermeer een kwart van de nog iets meer dan 1000 in leven zijnde en in het wild levende berggorilla’s op aarde. Ook Nyiragongo, de vulkaan met wereld’s grootste nog actieve lavameer, ligt in het park en trekt actieve en avontuurlijke reizigers aan.

Meer info over de reismogelijkheden naar Virunga vind je bij Live To Travel en via de reisagent.

Copyright foto’s @Travel Like A Pro