08/09/2023- “In de tweede helft van september brengen we onze nieuwe Afrika- en Droomstrandenbrochures uit. Daarmee willen we echt wel duidelijk maken dat wij dé referentie zijn voor Afrika en een aantal mooie strandbestemmingen,” laat Hans Van der Stock van de gespecialiseerde touroperator Live To Travel noteren. En wat Afrika postcovid betreft: “Het laat zich aanzien dat Afrika volgend jaar een explosieve groei zal kennen.”
“De nieuwe brochures (228 pagina’s Afrika, 184 pagina’s Droomstranden) zullen fris en vernieuwend ogen, inclusief een rebranding van logo en look-out” vertelt Van der Stock (foto), die zelf al honderden keren naar Afrika reisde. “Ze worden eind september voorgesteld aan de reissector op events in Vlaanderen en Franstalig België. De uitbreiding van het aanbod naar de Franstalige markt sinds een tweetal jaar is alvast een schot in de roos gebleken. De reactie vanuit die markt is boven verwachting. We hebben intussen zes Franstalige medewerkers (op een totaal van 27 in België). Die hebben we kunnen vinden, mede omdat we ruime mogelijkheden bieden inzake thuiswerk.”
Droomstranden
Net voor die Franstalige markt legt Live To Travel meer nadruk op en/of is uitgebreid naar bestemmingen zoals Senegal en Frans-Polynesië. “We hadden in onze Droomstranden al zaken in de Stille Oceaan zoals Vanuatu of Frans Caledonië. Dat we Frans-Polynesië niet deden, was een van de eerste zaken die onze Franstalige medewerkers opmerkten. Die bestemming is er dus bijgekomen, maar we merken evenzeer dat bijvoorbeeld Mauritius, Seychellen, Réunion en de Malediven echt wel aanslaan. Mauritius bijvoorbeeld was precovid voor ons geen grote bestemming, sindsdien heeft het zich voor individuele rondreizen mooi in de top 3 genesteld.”
Ook Senegal is in het zuidelijk landsgedeelte een klassieker, vandaar dat die bestemming in de Franstalige brochure een beetje meer uitgewerkt wordt. “Maar we beperken ons in West-Afrika tot Senegal en Gambia.”
Afrika heropent
Zoals heel wat concullega’s merkt Hans Van der Stock dat de reislust bijzonder groot is, ongeacht de vaak dure vluchtprijzen. Zowieso zorgen de duurdere dollar en precies de prijzen van vluchten dat reizen naar het continent gemiddeld duurder is geworden. Uitzonderingen zijn Zuid-Afrika en Namibië (zie verder).
In tegenstelling tot wat misschien gedacht wordt, hebben heel wat Afrikaanse landen wel anti-Covidmaatregelen afgekondigd. “Voor Zimbabwe en Zambia bijvoorbeeld gold tot voor kort nog een bewijs van vaccinatie om het land binnen te mogen. Ook Namibië was relatief streng op dat vlak. Die vereisten zijn intussen geschrapt, maar vergeet niet dat je ook voor de VS nog niet zo lang geleden die vaccinatie nodig had. Ik wil maar zeggen: covid waart nog steeds rond, maar de regels die allerlei hinderpalen opwierpen voor reizigers zijn intussen wel ingetrokken. Dat maakt ook dat mensen met een geruster hart dan een jaar geleden een reis naar Afrika durven boeken.”
Die aarzeling bij klanten, bijvoorbeeld om in te tekenen voor groepsreizen is intussen ook verleden tijd, geeft Van der Stock mee. “De angst is weg, al moet ik wel erkennen dat ons groepsdepartement zich als laatste heeft hersteld. Maar in globo ziet het er voor 2024 heel goed uit, ik verwacht zelfs een explosieve groei. Dit gezegd zijnde, we hebben intussen wel een hele reeks nieuwe reiskantoren als klant mogen verwelkomen, reiskantoren waarvoor wij de groepsreizen organiseren.”
Tanzania topper
Eén Afrikaans land is er tijdens de hele coronaperiode echt wel uitgesprongen: Tanzania. Hans Van der Stock: “Tanzania is de hele tijd open gebleven zonder restricties. Wij hebben op bepaald moment een promotie gelanceerd met Ethiopian Airlines (dat de hele tijd op Brussel is blijven vliegen) voor een hotel op Zanzibar. Merken dat het volgeboekt was, gaf wel een kick, hoor. Tanzania plukt nu wel de vruchten van die politiek: het is intussen onze nummer 3-bestemming geworden.”
In Namibië daarentegen verloopt het herstel moeizamer. “Herinner je dat voor corona Windhoek plots een heel hippe bestemming was geworden voor heel wat luchtvaartmaatschappijen. Intussen is Air Namibia failliet en ook andere carriers hebben het einde van hun vlucht aangekondigd. Dat betekent niet alleen dat er minder vluchten zijn, maar ook de gevolgen van een strengere aanpak werken nog door. Het zal nog wel even duren voor het land weer helemaal hersteld zal zijn en zijn plaats kan innemen.” Dit gezegd zijnde, Hans Van der Stock verwacht wel dat de rangorde van Afrikaanse topbestemmingen zich op termijn zal herstellen.
Twee klassiekers in het Live To Travel-aanbod, Zuid-Afrika en Kenia, zijn up, running en zelfs booming, klinkt het. “Het zijn momenteel onze twee topbestemmingen op het continent.” De zwakke rand blijkt in het geval van Zuid-Afrika zelfs een positieve factor.
Onontgonnen parel
Live To Travel was en is gekend als specialist voor Oost- en zuidelijk Afrika. Zijn er daar geen onontgonnen pareltjes meer te ontdekken? Hans Van der Stock oppert meteen Zambia. “Het doet mij denken aan Botswana, maar dan tegen de helft van de prijs. Er zijn weliswaar niet zoveel maatschappijen die de bestemming aanvliegen, maar het land heeft in mijn ogen absoluut potentieel. Het nationaal park van Lower Zambezi is voor mij sowieso een van de mooiste wildparken van Afrika. Er zijn niet zo veel lodges, maar net dat zorgt ervoor dat je geen Oost-Afrikaanse safaritoestanden zal meemaken. De kans dat je uren alleen naar een leeuw kan zitten kijken, is heel reëel.”
Live To Travel neemt zich alvast voor om deze parel in de toekomst in de kijker te zetten. (EB)