01/04/2021- Wie vorig jaar tussen 19 maart en 19 juni een Coronavoucher kreeg voor een bij een Belgische touroperator of reiskantoor geboekte pakketreis, kan die voucher ook nog meer dan een jaar na uitgifte zonder zorgen blijven gebruiken voor het boeken van een nieuwe reis.
Dat meldt Staatssecretaris van Consumentenzaken Eva De Bleeker nadat de verschillende partijen daarover aan tafel zaten. Belangrijk daarbij is dat die Coronavouchers gedekt blijven tegen financieel onvermogen. Dit wil zeggen dat de consument zeker blijft van zijn geld, ook meer dan een jaar na uitgifte van de vouchers, wanneer de touroperator of het reiskantoor alsnog failliet zou gaan. “Verzekeringsfederatie Assuralia gaat mee in het verhaal” zo laat De Bleeker weten. “Dat is belangrijk, want om de consument te beschermen, moet ook de verzekering doorlopen”, zo klinkt het.
Slechts 30% al ingewisseld
De Coronacrisis ligt, een jaar na het uitschrijven van de eerste vouchers, allesbehalve al achter de rug voor de reissector waardoor slechts 30% van de vouchers al werden ingewisseld voor een nieuwe reis. De Bijzondere Raadgevende Commissie (BRC) voor Verbruik pleit er nu dus voor duidelijk te maken dat de vouchers geldig blijven na een jaar en dat het terugvragen van geld dus absoluut geen must is. De consument kan gerust nog wachten en een nieuwe reis boeken wanneer hij zelf wil, zonder financieel risico te lopen.
Nu het reisverbod op 19 april afloopt en zowel Marc Van Ranst als Steven Van Gucht lieten verstaan dat reizen in Europa deze zomer mogelijk moeten zijn, schept dat enige positieve perspectieven voor zowel de reisindustrie als de sector. Intussen werkt De Bleeker ook aan een fonds dat leningen moet geven aan reisorganisatoren die na een zwaar financieel jaar niet in staat zijn de vouchers nog aan klanten terug te betalen. (bron @ Belga)