Wie binnenkort op vakantie vertrekt naar Italië, Duitsland of Roemenië, doet er goed aan te checken of alle gezinsleden ingeënt zijn tegen mazelen. Dat meldt het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde. In die landen heerst er momenteel namelijk een grote mazelenuitbraak. Maar ook andere populaire vakantieoorden worden getroffen.

Zo zijn er kleinere uitbraken in Frankrijk (Lorraine), Bulgarije, Tsjechië, Oostenrijk en sommige regio’s van Oekraïne. “Het risico beperkt zich echter niet tot Europa. Ook in Thailand, Nigeria, Guinée-Conakry, Somalië, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo zijn grote uitbraken van mazelen gemeld” aldus het Tropisch Instituut Geneeskunde.

Vervroegd vaccineren

Volgens de Belgische vaccinatiekalender worden kinderen de eerste keer tegen mazelen gevaccineerd op de leeftijd van 12 maanden en een tweede keer wanneer ze 10 jaar zijn. Kinderen van jonger dan 1 jaar oud die naar één van de bovenstaande regio’s reizen, kunnen vervroegd gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden. Opgelet: deze vaccinatie telt niet voor de vaccinatiekalender en het kind zal dus op de leeftijd van 12 maanden opnieuw gevaccineerd moeten worden.

Het vervroegd vaccineren wordt doorgaans niet door Kind en Gezin uitgevoerd. Neem daarom contact op met uw huisarts, uw pediater of een gespecialiseerd centrum zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Wie vóór 1970 geboren is, heeft waarschijnlijk mazelen gehad, omdat het virus toen nog veel voorkwam. Je kunt mazelen geen tweede maal krijgen. Vaccinatie is aangeraden wanneer het niet duidelijk is of iemand in het verleden mazelen heeft gehad, of onzeker is over de volledigheid van het gekregen mazelenvaccin (volledige vaccinatie bestaat uit 2 vaccins).  Wie naar één van de bovenstaande regio’s gaat, moet zeker gevaccineerd worden.