08/12/2020- De positieve berichten van het coronafront sterken touroperators in hun overtuiging dat de honger naar reizen groot is. “Als mensen vandaag boeken, is dat om op heel korte termijn te vertrekken”, krijgt Travel Like A Pro van menig Belgische reisorganisator te horen.  “Dat wij nu uitpakken met campagnes en promoties is geen toeval. “Bij dit weer beginnen mensen weer te dromen” klink het. Maar er wordt ook al volop richting zomer & najaar 2021 gewerkt…

Normaal wordt de Belgische reisindustrie in deze tijd van het jaar overstelpt door nieuwtjes over nieuwe brochures en bestemmingen. Zulke rush is er dit jaar niet, maar touroperators die met nieuwigheden of promoties uitpakken, ervaren wel snel respons. “Er komen hoopgevende signalen vanuit de markt” klonk het op één van de laatste vergaderingen van ABTO, de beroepsvereniging van Belgische reisorganisatoren.

Niet stilgezeten

“Toen we meldden dat de nieuwe Anders dan Andersbrochure er aankwam, hebben we inderdaad veel fijne reacties gekregen” laat Leila Alsuleiman van touroperator Anders dan Anders weten. De brochure hebben we anders aangepakt, met meer info over bestemmingen. Inhoudelijk hebben we nu eindelijk tijd gehad om het duurzaam karakter van onze reizen extra te benadrukken. En in één adem krijgt ook Tooku, het zustermerk van Anders dan Anders, een volledige make-over”.

Ook touroperator Imagine Travel heeft niet stilgezeten en pakt uit met nieuwe bestemmingen. “Italië zat al een paar jaar in onze schuif, maar tot nu toe was er geen tijd om daar een aanbod op uit te werken. Dat is nu wel gebeurd, ook omdat we volgend jaar meer vraag naar autobestemmingen zoals Italië verwachten” meent Paul Ryskaseys, zaakvoerder van Imagine Travel. “De eigen auto biedt toch de zekerheid, als er wat gebeurt, dat je snel weer thuis bent.” “Het positieve nieuws over vaccins heeft verrassenderwijs geleid tot aanvragen voor onze rondreis Sicilië. Dat mensen nu al aanvragen doen, onderstreept de wil om te reizen. ”

Hoe langer deze situatie aanhoudt, des te groter zal de nood aan vakantie zijn,” meent Kevin Vannieuwenhuyse van Transeurope. “Tot voor kort stonden onze inkopers op technische werkloosheid, maar met die aanvragen hebben we hen opnieuw laten starten -al mikken we voor de zomer ’21 vooral op een verlenging van het bestaande aanbod.”

Bij Hoge Noorden-specialist Nordic is productinnovatie een must, aldus zaakvoerder Maarten Raes. “Onze medewerkers maken volop nieuwe programma’s op de verschillende bestemmingen. Hopelijk pikt de markt snel op, maar zulke investering is zeker niet verloren. We hebben onlangs Denemarken als nieuwe bestemming gelanceerd. De reacties zijn positief, er komen aanvragen voor binnen, maar het duurt wel even voor die interesse zich omzet in een boeking.”

Op dit moment voelen consumenten geen sense of urgency. constateert Piet Demeyere (TUI). “De zin om te reizen is er nochtans wel degelijk. Maar in een klimaat waarin onzekerheid is gecreëerd, moet je geen wonderen verwachten inzake boekingen. Wij zijn er nochtans van overtuigd dat, mits een aantal vertrouwenwekkende maatregelen, het snel weer de goede kant kan opgaan. Bij een aantal promoties voor volgend najaar merken we dat de boekingen best goed lopen.”

Even weg uit België

Hans Van der Stock (Live to Travel) is opvallend enthousiast over de voorbije weken. “Sowieso hebben wij als touroperator tot september stilgelegen. De jongste weken is de sfeer echter helemaal omgeslagen: we hebben op sociale media een aantal scherpe promoties gelanceerd op Zuid-Afrika, Namibië en Zanzibar. Dat resulteerde ook in flink wat boekingen. Klanten lijken ten allen prijzen weg te willen en keren enthousiast terug. Afrika is trouwens, op Congo en Senegal na, open. “Tanzania vraagt zelfs geen PCR-test!” Het positieve nieuws over (een) vaccin(s) heeft zeker bijgedragen tot die ommekeer, meent Van der Stock. Anderzijds: “Het ziet er naar uit dat ze in Oceanië ook in 2021 de grenzen gesloten zullen houden.”

Flexibele annulatievoorwaarden

“Ik kreeg meteen sms’en toen Amerikaanse media berichtten dat president elect Biden van plan zou zijn om de grenzen te heropenen voor Europeanen. Dat zou fantastisch zijn,” aldus Elke De Winne van USA Travel. “We moeten mensen perspectief bieden. Voorlopig aanvaarden we nog geen reizen, maar voor zomer 2021 & later werken we met flexibele annulatievoorwaarden. En we lanceren alvast nieuwigheden: Well-being in Utah’s canyons is de eerste van een reeks nieuwe programma’s waarbij USA-liefhebbers Coronaproof kunnen rondtrekken en logeren in nationale parken. En we bieden in heel de USA nu ook villa’s en appartementen aan waar in eigen familie/vriendengroep kan worden gelogeerd/verbleven.

Ticket naar de zon

Dat er klanten zijn die per se weg willen naar een zonbestemming (Afrika, Dubai of de Canarias) horen we ook via andere bronnen. “We vliegen met TUI fly nu enkel naar de Canarias en Madeira. Als mensen boeken, is het om op heel korte termijn te vertrekken,” weet TUI woordvoerder Piet Demeyere. “Wij promoten niet actief reizen, je kan moeilijk opboksen tegen stemmen die dat afraden. En toch krijgen wij aanvragen voor Dubai. Er zijn blijkbaar veel mensen die ondanks de rode zones toch weg willen,” klinkt het bij Transeurope.

 

Geen gebrek aan reisgoesting

Over één ding zijn alle Belgische touroperators het eens: aan reis”goesting” ontbreekt het de Belg zeker niet. De positieve(re) berichten van het coronafront en over de vaccins blijken een stimulans om reisprogramma’s uit te pluizen. Piet Demeyere (TUI): “Wij zijn hoopvol dat alles weer zal kunnen.” “Je voelt dat mensen op zoek zijn naar antwoorden, ” constateert Paul Rykaseys vann Imagine Travel. “Volgend jaar staan het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Wereldexpo in Dubai gepland. Dat kunnen belangrijke trekkers voor het toerisme worden. Ik verwacht dat Europa eerst opstart en dat we in het najaar op 70-80% zullen zitten”. “Wij zijn voorzichtig optimistisch, maar een concrete startdatum en hoe snel het reizen zal hernemen, hebben ook wij niet. Wij denken dat het reizen na de zomer ’21 pas echt zal hernemen,” denkt Kevin Vannieuwenhuyse (Transeurope). Anders dan Anders is ambitieuzer: “We gaan uit van een scenario dat we vanaf maart weer kunnen reizen,” zegt Leila Alsuleiman. “Eenmaal het vaccin bij de dokters ligt, zullen we terugkeren naar een quasi normale situatie,” stelt Hans Van der Stock (Live To Travel).

EB