Het Belgisch Overlegcomité besliste gisteren dat ook Europese-en Schengenlanden voortaan op de lijst van zogenaamde “hoogrisicolanden” (landen met “Variants of Concern”) kunnen worden geplaatst. Tot voor kort konden alleen niet Europese landen deze “VOC”- stempel krijgen. Voor Europese/Schengen-landen waar een gevaarlijke variant sterk rondgaat, worden de reisregels aangescherpt. Maar dit is, in tegenstelling tot wat velen denken, dus geen nieuwe regel voor alle rode zones.

Niet-gevaccineerde reizigers die – met welk vervoersmiddel dan ook- terugkeren uit deze specifieke Europese VOC zones zullen voortaan niet alleen op de 1e dag van hun terugkeer een PCR-test moeten afleggen (zoals bij gewone rode zones), maar ook een extra test moeten ondergaan op dag 7. “Als de infectie nog maar net begonnen is, zit die nog niet in de neus”, verklaart Van Gucht de introductie van de extra test. “En de beginnende infectie die je eerst niet detecteerde, kan je oppikken met de tweede test”.

Je moet in quarantaine tot je het resultaat hebt van de eerste test, maar als die negatief is, moet je niet in quarantaine wachten op de uitslag van de tweede test. De testverplichting op dag 1 van de terugkeer vervalt ook als de terugkerende reiziger al een negatieve PCR-test onderging in de 72 uur voorafgaand aan de terugkeer.

Wie op eender welke test een positief resultaat heeft, zal altijd meteen 10 dagen in isolatie moeten gaan.

Kinderen onder de 12 jaar blijven vrijgesteld van tests.

Geen nieuwe algemene regel voor rode zones

“Maar momenteel bevindt evenwel geen enkel land binnen Europa/Schengen zich in de situatie waar de circulatie van varianten zo hoog ligt dat die maatregel al nodig is”, liet De Croo optekenen. In tegenstelling tot wat verschillende media schrijven, is dit dus geen nieuwe standaard regel voor alle Europese rode zones.

Extra controles

Premier Alexander De Croo kondigde wel ook verstrengde controles op terugkerende reizigers aan, onder meer op luchthavens en in treinstations. Er zal strenger worden toegekeken of de reizigers hun coronacertificaat op zak hebben en hun PLF-formulier correct en tijdig (voor aanvang van de terugreis) hebben ingevuld.