30/12/2020- Belgen die van vakantie terugkeren uit een rode reiszone, zullen niet langer afhankelijk zijn van het zelfbeoordelingsformulier om al dan niet in quarantaine te moeten. Quarantaine & maar liefst 2X testen wordt de standaardprocedure.

Het Overlegcomité heeft immers zopas strengere regels goedgekeurd: Wie meer dan 48 uur in een rode zone is geweest, moet vanaf morgen (31/12/2020) zowieso verplicht in quarantaine.

2X testen

Op dag 1 en dag 7 moet er bovendien een coronatest afgelegd worden. Pas bij een negatieve uitslag van die 2e test mag de quarantaine beëindigd worden. Vanaf 2 januari ontvangen reizigers ook een sms, waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum.

Uitzonderingen

Voor werknemers uit essentiële beroepen, studenten die een examen moeten afleggen en inwoners die moeten reizen voor professionele doeleinden zijn uitzonderingen voorzien.

Op Brussels Airport zal de testcapaciteit verder worden uitgebreid om inkomende reizigers toe te laten zich daar meteen vrijwillig te laten testen. Charleroi Airport en het station Brussel-Zuid later volgen later. Ook de controle op deze maatregelen zal worden opgevoerd. Vooral op het Passenger Location Form en de verplichte negatieve test voor niet-inwoners zal gecontroleerd worden.

Niet-inwoners die naar ons land reizen, moeten immers sinds 25 december een negatieve Covidtest kunnen voorleggen.