Jaarlijks reizen zo’n 4 miljoen reizigers tussen Amsterdam en Londen. Binnenkort wordt dat voor hen nog gemakkelijker want Eurostar, de hogesnelheidstrein die het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbindt, meldt dat de nieuwe “rechtstreekse” verbinding van Londen naar Amsterdam start op 4 april. Tickets zijn te koop vanaf 20 februari.

De lancering van de route van Londen naar Amsterdam markeert een historische mijlpaal in de uitbreiding van internationale hogesnelheidstreinen. Voor het eerst kunnen reizigers in slechts 3 uur -3u41 (Londen-Amsterdam) en 3u01 (Londen-Rotterdam) -met een snelheid van 300 km/u van St Pancras International in hartje Londen rechtstreeks naar Nederland reizen. Ook reizigers uit Brussel kunnen tweemaal per dag per Eurostar van en naar Nederland reizen.

Uitstappen voor paspoortcontrole

Al is “rechtstreeks” soms wel relatief. Vanuit Londen rijden reizigers immers wel rechtstreeks van Londen naar Rotterdam en Amsterdam, maar in de omgekeerde richting (op het traject van Amsterdam/Rotterdam naar Londen) moeten de reizigers in de beginperiode eerst met de Thalys tot Brussel-Zuid, waar de paspoort-en veiligheidscontroles plaatsvinden. Vervolgens stappen ze over op een Eurostar-aansluiting naar Londen. Die overstap is een tijdelijke maatregel terwijl de regeringen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland een overeenkomst sluiten dat het mogelijk maakt om paspoortcontroles uit te voeren bij vertrek in Nederland, net als in de andere Eurostar-bestemmingen. Verwacht wordt dat dat tegen 2020 rond zal zijn.

Reistijden

Vanaf 4 april 2018 rijden twee treinen per dag vanuit London St Pancras International naar Rotterdam en Amsterdam met vertrek om 8:31 u. en 17:31 u.
Vanuit Brussel kunnen Eurostar-reizigers tweemaal daags naar Rotterdam en Amsterdam reizen, om 11:19 u. en 20:19 u. Vanuit Amsterdam Centraal rijden dagelijks twee treinen naar Brussel-Zuid om 7:48 u. en 16:48 u., en vanuit Rotterdam Centraal om 8:25 u. en 17:25 u.