16/02/2023- Wie al even meedraait in de Belgische toerisme-of mediasector kent haar zonder twijfel. Want geen TUI feest, mediadeal of incentive reis of Martine Verboven had de teugels in handen. En hoe! Vol passie en toewijding maakte ze van elke opdracht letterlijk en figuurlijk een feest. Nu geeft ze de eventfakkel officieel door aan opvolger Joeri Baczkowski om te genieten van een welverdiend pensioen, maar niet zonder even terug te blikken op haar ongelofelijk mooie 31 jarige carrière bij Jetair/TUI als travel event queen!

 

Hoe ben je TUI terechtgekomen?

Martine: “Na mijn studies toerisme aan de Coloma toerisme hogeschool in Mechelen ben ik voor het toenmalige Sunsnacks begonnen als hostess. Ik vertoefde zo 15 jaar op Rhodos, maar de laatste 2 jaar daarvan al voor Jetair. Het was Annemie Brackx die me eind 1994 terug naar België haalde want zij zag in mij het geknipte hoofd van de Jetair hosts en hostessen. En zo werd ik verantwoordelijk voor alle deze Jetairgezichten in het buitenland”.

 

Van hoofd hosts & hostessen naar event manager? Hoe gebeurde dat?

 Martine: “Bijna 3 jaar later werd Luc Coussement, die toen nog de events voor Jetair voor zijn rekening nam, hoofd van de afdeling autovakanties. Toen was het opnieuw Annemie Brackx die me belde. Ik kreeg van haar 24 uur de tijd om te beslissen of ik Event Manager voor Jetair wilde worden. Ik kende uiteraard al heel wat mensen– dat wist Annemie- en had ook al heel wat organisatie ervaring uit mijn vorige functie, dus ik waagde de sprong. En dat heb ik me nooit beklaagd. Wat er volgde waren bijna 26 fantastische jaren vol legendarische Jetair/TUI feesten en reizen”.

 

Wat hield die job precies in? Want veel mensen buiten TUI weten niet dat jij ook verantwoordelijk was voor de mediadeals…

 

Martine: “klopt! En dat was stevig wat werk, maar oh zo fantastisch! Van de jarenlange Radio Donna luisteraarsreizen (maar liefst 3 per jaar!) over de reizen voor de Blind Getrouwd kandidaten of kandidaten van Boer Zoekt Vrouw (VTM) tot de Miss België reizen die ik jarenlang organiseerde en begeleidde… En daarnaast had je natuurlijk ook de vakantiebeurzen, roadshows en experience trips voor reisagenten. En de vele feesten! Ik heb feesten van A tot Z georganiseerd van 20 tot 1800 man. Al dan niet in thema…”

 

Daar zaten heel wat legendarische feesten en reizen bij, zo mocht Travel Express Benelux zelf ook ondervinden… Welke zijn je zelf het meest bijgebleven?

Martine: “Oh, dat is een ongelooflijk moeilijke vraag want er waren zoveel fantastische avonden en reizen. Maar ik denk spontaan bijvoorbeeld aan het verjaardagsfeest in 1991 voor de 60e verjaardag van Jetair oprichter Gerard Brackx. Toen was er een reusachtige taart maar net toen de taartendragers die taart in het midden van de zaal wilden neerzetten, viel één van die taartendragers in het gebak. Consternatie alom. Natuurlijk was dat opgezet spel maar zelfs Gerard Brackx had dat absoluut niet door… Hilarisch! Het werd een sublieme avond”.

“Of die ene reisagentenavond waarbij de Chippendales op de tonen van Vangelis de zaal binnenschreden voor een vurig optreden. Of die incentive reis naar de Dominicaanse Republiek waarbij de reisagenten vanuit de lucht verrast werden door een helikopter die hen champagne in zee dropte! Of een incentivereis in Djerba waar op een avond door het woestijnzand alle lichten uitvielen en we alles met zaklampen moesten verlichten. Nadien zijn we allemaal met onze kleren aan in het zwembad gesprongen! (lacht)  En ik kan zo blijven doorgaan met voorbeelden…”

 

 

In die 31 jaar zul je ook wel minder leuke momenten hebben meegemaakt?

Martine: “Uiteraard. Ik denk dan niet alleen aan de afgelopen Covidperiode die de hele sector lamlegde en waarin ik ook een goede zakenrelatie aan Covid verloor, maar vooral ook aan Jetair/TUI collega’s waarvan we veel te vroeg definitief afscheid hebben moeten nemen. Zoals Annemie Brackx, Dirk Van Hoof en uiteraard ook Hans Vanhaelemeesch, met wie ik vaak samenwerkte”.

“En dat gebeurde soms nog heel geïmproviseerd. Zo schreef Hans bijvoorbeeld eens s’ochtends uit het hoofd een geïmproviseerde tekst voor een radiospot die diezelfde dag nog zou worden opgenomen. Gewoon op een papiertje (Hans was absoluut een benadigd schrijver), waarop ik dan Herbert Flack moest bellen die de radiospot zou inlezen en ik het papiertje vervolgens naar de opnamestudio bracht. En enkele uren later was de spot een feit! Dat zou nu – in de moderne tijden-niet meer gaan. Nu moet er voor elke stap eerst de goedkeuring van 10 departementen volgen… (lacht)”.

 

Er is inderdaad heel wat veranderd in die 31 jaar, in de hele reisindustrie… Merk je dat zelf verder ook?

Martine: “Vroeger waren er inderdaad veel meer mediareizen en waren vele reizen voor de sector ook grootser. Nu gebeurt alles veel gerichter. Maar qua feesten blijft TUI het vaak toch groots zien. Zo was het laatste reisagentenfeest in de Skyhall van Brussels Airport toch geen klein feestje te noemen!”

 

Wat vond het je het leukst aan je job?

Martine: ”Ik haalde vooral voldoening uit het feit dat ik steeds voor de verwondering en magie mocht zorgen. Ik kon mensen elke keer opnieuw  “the time of their life” bezorgen en dat deed ik dan ook altijd met passie en toewijding. Ik ben zo dankbaar dat ik altijd een glimlach op de gezichten kon toveren want ik bracht door mijn job altijd vreugde en feest.” Ik kan TUI dan ook ook niet genoeg bedanken voor al die mooie dingen die ik in hun naam en voor hen mocht doen. Ik heb 31 jaar lang mogen werken met fantastische mensen en voor een fantastisch bedrijf”.

 

 

Er is een zware taak weggelegd aan je opvolger Joeri om dat te evenaren, denken we…

 Martine: “Ik ben heel blij met Joeri als opvolger. Hij brengt de nodige kennis en bagage mee, maar is tegelijkertijd ook een frisse wind in het bedrijf. We werkten de afgelopen 5 maanden samen om de overdracht vlot te laten verlopen, maar nu ik er zo bij stilsta, is de “legacy” toch groter dan gedacht. 31 jaar brengt heel wat bagage met zich mee uiteraard. Maar hij weet dat hij me nog altijd mag bellen indien nodig!”

 

En wat nu, Martine?

Martine: “Na 31 jaar begin ik nu aan een leven na TUI. Het zal raar aanvoelen en het dringt nog niet helemaal door… Maar zoals iedereen weet, is stilzitten niet mijn beste kant, dus in de zetel zitten, wordt het alvast niet. Ik ga me alvast meer inzetten voor maatschappelijke projecten. Zo ondersteunde ik tijdens Covid al actief een humanitair project voor vluchttelingen in Sint-Niklaas (ter info “A rolling stone”) en daar ga ik nu ook weer meer tijd voor hebben. En voor de rest zal ik het wel zien…”

 

Reizen misschien?

Martine: “Uiteraard! Een eerste reis staat in maart al gepland. Een actieve fietsvakantie in Cambodja!”

 

Heb je nog een boodschap voor de reisprofessionals?

 Martine: “Ik zou hen willen opdragen alles met passie en verwondering te doen. En uiteraard ga ik hen allemaal ongelooflijk missen!”.

 

 Wij jou ook. Bedankt voor alle legendarische feestjes en reizen, Martine!