07/03/2023- De reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen verwacht de komende maanden een sterke toename in het aantal reisconsultaties. In 2022 liepen de wachttijden op tot zeven weken. Om dit te voorkomen, spoort het ITG reizigers aan om op tijd na te gaan welke vaccins ze nodig hebben en zo snel mogelijk een afspraak te maken.

Het ITG verwacht vanaf mei tot eind augustus een grote drukte in alle Belgische reisklinieken. Vorig jaar hielden de artsen van het ITG in juni alleen al 1955 reisconsultaties en plaatsten de vaccinatoren 2278 vaccins. Reizigers kunnen voor reisvaccinaties ook bij hun huisarts terecht. Behalve voor het gelekoortsvaccin dat aanbevolen en soms zelfs verplicht is voor reizen naar onder andere Colombia, Senegal, Tanzania en Ghana. Dit vaccin kan je alleen in een erkend vaccinatiecentrum, zoals dat van het ITG, krijgen.

 

Wacht niet tot na de paasvakantie

Het is belangrijk om reisconsultaties en -vaccinaties op tijd in te plannen. Niet alleen omdat vanaf de paasvakantie de wachttijden oplopen, maar ook omdat je van sommige vaccins meerdere dosissen nodig hebt, een minimum tijd op voorhand. ‘Momenteel is het nog rustig en veel vaccinaties kunnen we al maanden op voorhand zetten’, aldus dr. Ula Maniewski-Kelner, infectioloog bij de ITG-reiskliniek. ‘Bijvoorbeeld het vaccin tegen hondsdolheid, waarbij we op basis van een risicoscore kijken of vaccinatie aangeraden is. In dat geval heb je twee dosissen nodig met minstens een week ertussen. Reizigers plannen best vanaf nu hun reisconsultatie.’

 

Wanda brengt je al een heel eind op weg

Een goed overzicht van je reisgezondheid is goud waard. Zo is het belangrijk om te weten welke maatregelen aanbevolen zijn, of je best preventief malariapillen neemt en welke vaccinaties raadzaam of zelfs verplicht zijn. Daarom heeft het ITG de draagbare reisexpert Wanda ontwikkeld. De website en de app geven voor elk land een overzicht van de nodige vaccinaties en gezondheidsrisico’s.

De app is gratis en kan je ook offline raadplegen.