9/01/2023- De noodcentrale van Touring Reisverzekeringen kreeg de afgelopen kerstvakantie meer oproepen als vorig jaar. Opvallend daarbij is dat er meer oproepen van skiërs kwamen die gekwetst bleken na een botsing met een medeskiër. Maar gelukkig dragen steeds meer skiërs een helm zodat zware hoofdtrauma’s bij skiënde vakantiegangers afnemen.  

 

Touring reisbijstand kreeg de voorbije Kerstvakantie iets meer oproepen dan vorig jaar: van 3.076 naar 3.151 (+2,5%). Het aantal tussenkomsten op het terrein steeg ook licht van 1.167 naar 1.205 (+3,2%). Het aantal ongevallen op de skipistes is licht gestegen. Dat komt vooral door het feit dat er minder skipistes beschikbaar waren wegens een gebrek aan sneeuw en dus meer skiërs geconcentreerd waren op dezelfde pistes. Blijkbaar heeft dat geleid tot een stijging in het aantal onderlinge botsingen tussen skiërs, zoals gevreesd werd. Ook kwamen skiërs bij valpartijen soms op een hardere ondergrond terecht hetgeen tot bijkomende verwondingen leidde.

 

Minder interventies op zonnige bestemmingen

Anderzijds zijn er wel meer vakantiegangers naar een andere bestemming zijn getrokken op zoek naar de zon. Daar waren veel minder medische interventies dan vorig jaar. Vergeten we niet dat door de crisis bepaalde vakantiegangers niet op reis zijn gegaan om te besparen, zegt Touring.

Er werden 122 personen gerepatrieerd tegenover 142 vorig jaar Het totale aantal medische dossiers daalde wel van 455 naar 420. Dat heeft te maken dat er minder medische tussenkomsten waren op andere bestemmingen dan de skistations. Daar ging in hoofdzaak om breuken, kneuzingen, spierscheuren en hoofdtrauma’s. Dit laatste neemt stelselmatig af aangezien steeds meer mensen een skihelm gebruiken. De meeste ongevallen gebeuren tijdens de derde en vierde dag van de vakantie omdat skiërs dan al wat zekerder zijn en bijgevolg meer risico’s nemen.

Meer technische tussenkomsten op reis

Er werden 91 voertuigen gerepatrieerd tegenover 99 vorig jaar
Het aantal technische tussenkomsten steeg wel van 712 naar 785
De stijging van het aantal technische tussenkomsten is vooral te wijten aan het feit dat meer mensen met de auto zijn vertrokken: ze beschouwen dat als Corona-veilig en flexibel middel om snel te kunnen vertrekken wanneer er iets gebeurt op de bestemming. Dus dat betekent meer pannes en ongevallen.

De top vijf van de bestemmingen van waaruit de meeste oproepen bij Touring deze afgelopen vakantie kwamen, zijn Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Spanje en Duitsland.