15/06/2023- Hoewel cruises maar een minimaal deel uitmaken van de totale scheepvaart wereldwijd, hebben grote cruiseschepen niet het beste imago als het over uitstoot van broeikasgassen en duurzaamheid gaat. Maar met de doop van MSC Euribia afgelopen week bewijst MSC Cruises meer dan ooit dat de cruisesector wel degelijk grote inspanningen levert. Het nieuwste vlaggenschip van de Italiaanse rederij is immers niet alleen opnieuw een drijvend paradijs voor haar gasten, maar wordt ook volledig door LNG aangedreven. Daarnaast beschikt het schip over een reeks van werelds beste milieu-technologieën, waaronder geavanceerde afvalwaterzuiveringssystemen en afvalverwerking aan boord.

 

MSC Euribia is vernoemd naar de gelijknamige Griekse godin van de zee en maakt, samen met de Virtuosa en Grandiosa, deel uit van de populaire Meraviglia Plus-klasse schepen van MSC Cruises. Als eerste schip in de vloot onderscheidt het zich visueel van de andere schepen door de beschildering van de volledige romp. Die tekening kreeg de slagzin #SaveTheSea mee en is het winnende ontwerp van een wereldwijde wedstrijd die de rederij uitschreef. De Duitse kunstenaar Alex Flämig kwam als laureaat uit de bus, uit talloze inzendingen uit 59 landen wereldwijd.

 

Schoonste scheepsbrandstof

De slagzin sluit aan bij de focus van dit schip, nl duurzaamheid. Het schip is het tweede schip van MSC Cruises dat op LNG vaart, de schoonste scheepsbrandstof die momenteel commercieel verkrijgbaar is. Aan boord beschikt het ook over een reeks van best-in-class milieu-technologie, waaronder geavanceerde afvalwaterzuiveringssystemen en afvalverwerking. Het schip is ook ontworpen met het oog op de toekomst, zodat het gemakkelijk toekomstige innovaties op het gebied van duurzaamheid kan integreren, zoals koolstofneutrale synthetische en andere alternatieve brandstoffen zodra deze op grote schaal beschikbaar zijn.

Tijdens haar eerste reis – van de scheepswerf in St Nazaire naar Kopenhagen- maakte MSC Euribia trouwens een reis zonder broeikasgasemissies dankzij de emissiereducties die mogelijk waren door gebruik van bio-LNG en de toepassing van de massabalansmethode.

“Duurzaamheid is iets waar de klant toch steeds meer rekening mee houdt bij de keuze van zijn of haar cruise” aldus Frank Van den Steen, Country Manager MSC Cruises Benelux. “Onze 2 recentste schepen zijn nu al LNG-aangedreven schepen, maar ook onze oudere schepen worden op termijn allemaal aangepast. MSC Cruises wil trouwens dat al haar cruises uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. De uitstootintensiteit van het bedrijf is vergeleken met 2008 is nu al met 33,5% gedaald”.

 

 

Waterpark

Maar de MSC cruisegasten willen uiteraard ook gewoon genieten van alle faciliteiten aan boord. Dat kan op de MSC Euribia in ondermeer 21 bars en 10 eetgelegenheden (waarvan 5 specialiteitenrestaurants), 5 zwembaden, een heus (bewaakt) waterpark met 3 glijbanen, een uitgebreide kids club met leeftijdsgroepen van 0 tot 17 jaar (met niet minder dan 700 m² binnenruimte) en uiteraard ook in de grote spa & wellnessruimte en – voor bepaalde gasten- de luxe Yacht Club (met afgescheiden zwembad en eigen bars/restaurant).

 

Nieuwigheden

Specialiteitenrestaurant Butcher’s Cut, die je op zusterschepen Grandiosa en Virtuosa vindt, werd op de Euribia vervangen door L’atelier du voyageur, een Franse brasserie waar aan foodsharing wordt gedaan. Schaaldieren of een verfijnd stuk vlees? Je vindt het er allemaal op het menu! Leuk is ook dat je hier buiten op het “terrasje”- dat zich op de overdekte promenade op dek 5 bevindt- gewoon iets kan drinken.

Nieuw aan boord is de ook grote Carousel Lounge achteraan het schip, een combinatie van een theater en bar met mooi uitzicht. Overdag is het een rustige bar maar elke avond treedt er een indrukwekkende 19-koppige big band @Sea op, goed voor 3 swingende shows per avond. En uiteraard is dansen er dan ook toegestaan!

Wijnliefhebbers kunnen voortaan aan boord ook op “digital wine experience” in de Helios Wine Bar. Via schermen krijgen ze inzicht in het wijnmakingsproces, van druivensoorten over wijnhuizen tot allerlei informatieve weetjes. En uiteraard kan er daarbij ook wijn geproefd worden (wijnproeverij) of een speciale fles worden geopend.

En jong geleerd is oud gedaan. Aangezien MSC op dit schip alles rond duurzaamheid laat draaien, wil ze kinderen van jongs af aan ook op een speelse maar informatieve wijze het nodige inzicht geven in het boeiende leven in/op zee. Daarvoor werd een nieuwe kinderruimte gecreëerd, de ‘MSC Foundation Lab. Dit lab werd tijdens de inaugural cruise ook plechtig geopend.

Godmother van het schip is opnieuw de iconische Italiaanse actrice Sophia Loren, die in Kopenhagen voor de 19 keer al een MSC schip persoonlijk kwam dopen.

 

Foto’s @ Travel Like A Pro & MSC Cruises (Ivan Sarfatti) 

Openingsfoto @ Guido Hertveldt