Noorwegen wil geen vervuilende cruiseschepen en ferry’s meer in de fjorden die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. Liefst vroeger, indien technisch mogelijk, maar ten laatste in 2026 zullen nog enkel schepen toegestaan worden met een nul-uitstoot.

De twee fjorden waarvan sprake is, zijn het Geirangerfjord en het Nærøyfjord, een prachtig fjord in de buurt van Flåm. Beiden fjorden behoren tot de hoogtepunten op de cruises naar het Noorden.

De gevolgen van de beslissing zijn niet dan ook niet min. Voor Geiranger betekent het simpelweg dat praktisch geen enkel huidig cruiseschip nog dit fjord zal kunnen binnenvaren, terwijl het wel een van de hoogtepunten is van een cruise naar Noorwegen.

In hoogseizoen gaan er elke dag zo’n vier tot vijf schepen voor anker. Door de bergen rond Geiranger blijft de scheepsrook vaak hangen. En daar wil Noorwegen nu van af. “Het heeft geen zin om in extase te staan voor het natuurschoon als je tegelijk die natuur om zeep helpt”, luidt het. (lees verder onder foto) 

 

 

 

 

 

 

 

Voortouw in milieu-technologische innovatie

Anderzijds wil Noorwegen ook het voortouw nemen in milieu-technologische innovatie. Velen zien het nemen van de maatregel als het afzagen van de tak waarop het land zit, namelijk het toerisme naar de fjorden. Echter, Noorwegen heeft nu al aangetoond dat een juiste milieupolitiek zorgt voor een snellere introductie van nieuwe technieken. De Staat koppelt bv. ecologische voorwaarden aan de vernieuwing van ferry concessies.

Dat hebben ze ook gedaan voor het nieuwe contract voor de kustroute tussen Bergen en Kirkeness, die nu door Hurtigruten wordt uitgebaat. Vanaf 2021 zullen twee rederijen de koek verdelen, namelijk Hurtigruten en Havila. Havila belooft schepen te bouwen die hybride zijn. Dat wil zeggen dat zij bv. in het Geirangerfjord volledig op batterij gaan kunnen varen. Ook Hurtigruten zal een deel van de vloot uitrusten met batterijen.

Schepen 100% op batterijen, toekomstmuziek?

Zijn elektrische schepen realistisch? Begin mei werd een nieuw schip voorgesteld dat ontworpen is om cruisepassagiers vanuit Flåm het Nærøyfjord te laten zien. De ‘Future of the Fjords’ is een ferry in koolstofvezel, met een elektrische aandrijving. Dat wil zeggen dat het schip enkel op batterijen vaart. De energie komt van waterkrachtcentrales in de buurt.

Travel Like A Pro was aan boord tijdens de proefvaart en kon genieten van de geruisloze vaart doorheen het spectaculaire fjord. De zigzag vorm van de buitendekken laat toe om elk van de 400 passagiers maximaal ruimte te geven om het landschap te bewonderen. (ML)