20/01/2021- Reizigers die uit een buitenlandse rode zone terugkeren naar België maar niet volgens de geldende regels een coronatest laten afnemen of in quarantaine gaan, riskeren voortaan een geldboete.

De boete bedraagt daarbij 250 euro, zo heeft het College van Procureurs-Generaal gisterenavond beslist. Wie uit een hoogrisicogebied in het buitenland terugkomt & niet tot de groep van essentiële reizigers zonder test/quarantaineverplichting behoort, moet zich momenteel zowel op dag één en zeven na thuiskomst laten testen.

De weigering van test kunnen redelijk eenvoudig vastgesteld worden omdat de overheid aan de hand van het verplichte PLF-formulier weet wie zich moet laten testen en ook inzage krijgt in wie dat effectief deed. Bij recidive of weigering tot betaling kan er overgegaan worden tot dagvaarding voor de correctionele rechtbank.

Ook het niet naleven van de quarantaineverplichting (tot resultaat van de 2e negatieve test) wordt voortaan beboet met 250 Euro (bij een eerste overtreding ).

Uniforme handhaving

“We wilden de handhaving zo uniform mogelijk houden” aldus Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne “Voor het overtreden van de lockdownmaatregelen, de verplichte testing en verplichte quarantaine gelden nu dezelfde boetes”.