Als we deze zomer binnen Europa reizen, moet dat hoogst waarschijnlijk met een Coronacertificaat. Het Europees parlement wil dat de testen voor dat certificaat gratis worden. En dat reizigers ook geen quarantaines meer opgelegd krijgen bij aankomst of bij terugkeer in een land.

Ondanks het reisverbod door België & verschillende andere landen reeds is afgeschaft, zijn er nog altijd veel reisbeperkingen van kracht in de Europese Unie. Om te vermijden dat we voor elk Europees land een verschillend certificaat zouden moeten voorleggen, werkt Europa momenteel aan een uniform coronacertificaat dat tegen deze zomer beschikbaar moet zijn. Eén van de voorwaarden om met het certificaat op reis te kunnen gaan, is het afleggen van een negatieve Covidtest.

“Gratis test”
“Die test moet gratis zijn”, meent het Europees Parlement nu. Anders is er sprake van ongelijke behandeling in vergelijking met mensen die een certificaat krijgen omdat ze gevaccineerd zijn. “Vaccins zijn gratis, dus moeten de tests voor reizigers ook gratis zijn”, aldus het Europees Parlement. Nu zijn Covidtests voor reizigers in België en veel andere landen betalend, wat een reis vaak flink duurder maakt.

“Afschaffing quarantaines voor reizigers”
Een andere uitdrukkelijke eis van het Europees Parlement is dat er geen bijkomende beperkingen meer mogen zijn om te kunnen reizen: wie een certificaat heeft (via vaccinatie, een recente negatieve test, of omdat hij/zij antilichamen heeft), kan volgens hun visie dus niet meer verplicht worden om bij aankomst in een ander land of bij terugkeer in quarantaine te gaan.

Een delegatie van het Europees Parlement gaat nu over deze eisen onderhandelen met de 27 lidstaten. Of de eisen zullen worden ingewilligd, valt nog af te wachten. Alle lidstaten mogen immers zelf bepalen of tests gratis zijn en welke inreis/terugreisvoorwaarden ze stellen. “Zoiets kan dus niet zomaar in een Europese wet geregeld worden”, aldus EU-commissaris Didier Reynders.