21/01/2023- Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, investeert in een meer dan 20 hectare groot zonnepark. Als Duitslands grootste met zonnepanelen overdekte parkeerterrein zal dit vanaf 2024 zo’n 25 GigaWatt-uur stroom leveren. De helft hiervan is bestemd voor het park (en haar resorts- goed voor 5800 hotelbedden) dat daardoor ‘s zomers volledig op zonne-energie kan draaien.

De afgelopen jaren heeft Europa-Park, dat vorig jaar een recordaantal van 6 miljoen bezoekers mocht ontvangen, in en rond het park al diverse projecten gerealiseerd voor de winning van duurzame energie. Op de parkeerplaatsen van zowel het attractiepark als waterpark Rulantica zijn duizenden zonnepanelen aangebracht. Er zijn enkele warmtekrachtcentrales gebouwd en de stroming van het riviertje dat door het park loopt zet een waterkrachtcentrale in werking.

“Met dit nieuwe project – dat we samen met Mosolf, een bedrijf gespecialiseerd in de opslag en het transport van personenwagen en allerlei andere voertuigen in Europa, realiseren – krijgt onze duurzame energieverzorging een compleet nieuwe dimensie. Het is geweldig dat twee familie-ondernemingen hiervoor de handen ineen slaan” aldus Roland Mack, eigenaar/directeur van Europa-Park.

 

Zelf oplossingen zoeken

Het totale oppervlakte van het zonnepark bedraagt 20 hectare en levert zo’n 25 GigaWatt-uur. De beide bedrijven investeren samen 30 miljoen Euro in het project. 10 hectare zijn bestemd voor de stroomvoorziening van Europa-Park. Roland Mack: “Het heeft geen zin om te klagen over de hoge energiekosten, je moet zelf naar oplossingen zoeken. Dat doen we samen met Mosolf. Het project moet in de zomer van 2024 klaar zijn. Vanaf dat moment zijn we zeker in het zomerseizoen niet meer afhankelijk van andere leveranciers. In de toekomst zullen we gebruik maken van opslagmogelijkheden zodat we ook op andere momenten gebruik kunnen maken van zonne-energie”.

Foto’s @Europa-park