08/06/2022- Gisteren vertrok de Seabourn Sojourn vanuit Athene voor haar eerste Post-Covid cruise. Daarmee heeft Seabourn voor het eerst sinds maart 2020 weer al haar schepen actief. Ook zowat alle andere internationaal actieve cruiserederijen zien de cruisemarkt herleven en zetten al hun schepen weer in de vaart. In juni alleen al herstarten 21 cruiseschepen hun activiteiten.

 

Zo was MSC Musica het laatste schip uit de MSC-vloot van 19 schepen dat afgelopen zondag haar activiteiten hervatte. Een dag eerder werden de cruiseactiviteiten van de MSC Orchestra vanuit Italië heropgestart. MSC zal tegen het einde van het jaar trouwens nog twee nieuwe schepen verwelkomen: de MSC Seascape en de MSC World Europa.

Royal Caribbean International heeft dan weer sinds 23 mei al haar volledige vloot van 26 schepen weer in gebruik. De Rhapsody of the Seas vertrok die dag op een zevendaagse cruise naar Italië, Griekenland, Kroatië, Frankrijk en Spanje. Onlangs stelde RCI nog “Wonder of the Seas” aan de Europese cruisepers voor. Dit laatste schip is 362 meter lang en geldt met een maximale capaciteit van 6988 passagiers momenteel als grootste cruiseschip ter wereld. Wonder of the Seas vaart deze zomer in de Middellandse Zee.

 

Noodzakelijke herpositionering

Costa Cruises brengt deze maand 2 schepen opnieuw in de vaart. Op 4 juni vertrok de Costa Pacifica vanuit Bari richting Malta en de Griekse eilanden. Over enkele dagen (11 juni) vertrekt de Costa Fortuna vanuit de Duitse Bremerhaven richting het Noorden. In juli volgen nog de Costa Serena die vanuit Japan zal varen en de Costa Favolosa komt pas dit najaar weer in actie. De heropstart van dit laatste schip werd uitgesteld omwille van het conflict in Oekraïne. De Costa Favolosa zou normaal deze zomer Sint Petersburg als thuishaven hebben voor cruises de Baltische Staten, maar om logische redenen kan dit niet doorgaan. Wie toch richting Noorden wil met Costa Cruises kan dat echter nog steeds met de Costa Fascinosa vanuit Kiel in Duitsland. Of vanuit Kopenhagen.

 

Norwegian Cruise Line heeft op 9 mei haar volledige vloot van 17 schepen weer in gebruik genomen onder de noemer “The Great Cruise Comeback”. Het laatste schip dat weer de volle zee opging, was de (gerenoveerde) Norwegian Spirit, Het schip vaart eind deze week nog van van Honolulu naar Vancouver voordat hij zich opnieuw positioneert in Alaska.

 

Hotel voor Oekraïense vluchtelingen

Holland America Line zal zondag 12 juni de Westerdam weer in gebruik nemen met een zevendaagse Alaska-afvaart vanuit Seattle. De rederij nam onlangs met MS Rotterdam ook nog een gloednieuw schip in de vaart. De Volendam vaart niet deze zomer maar wordt door de stad Rotterdam afgehuurd om er Oekraïense vluchtelingen in te huisvesten. Het schip zal naar verwachting op 24 september weer in gebruik worden genomen met een cruise in de Middellandse Zee vanuit Venetië.

 

Princess Cruises heeft drie schepen die binnen afzienbare tijd terug in de vaart worden gebracht. Coral Princess start op 16 juni terug vanuit Australië, de Diamond Princess herneemt haar cruises op 1 september vanuit San Diego en de Sapphire Princess op 24 september vanuit Los Angeles.

Het laatste schip van Celebrity Cruises dat weer in de vaart komt, is de Celebrity Infinity. Op 25 juni vaart het schip uit in Fort Lauderdale, Florida richting Caraïben en Bahamas.

Alle zes de schepen van de Oceania-vloot zijn intussen alweer in de vaart, evenals alle vijf de schepen van Regent Seven Seas Cruises. Disney Cruise Line, Azamara Cruises, Cunard Line en Silversea hebben ook al hun schepen alweer in gebruik.

 

Amper Aziatische vaarroutes

Volgens het laatste “Cruiseships in Service” rapport zullen eind deze maand juni 365 schepen wereldwijd weer in de vaart zijn. Opvallend daarbij is dat Aziatische vaarroutes daarbij zwaar in de minderheid zijn. De Covidregels & bijhorende toelatingsvoorwaarden in de meeste Aziatische landen zijn voor de meeste rederijen nog te strikt om er al kwalitatieve cruises te kunnen aanbieden. Ook richting winterseizoen heerst er nog veel onzekerheid wat betreft reizen in Azië. Daarom beslisten al meerdere rederijen – zoals Celebrity Cruises, Princess Cruises en Norwegian Cruise Line- recent om al hun cruises in Azië ook al voor het volledige winterseizoen 2022-2023 te annuleren. De vrijgekomen schepen zullen elders worden ingezet. (BB)

 

Foto onder @ Seabourn