Wie al eens met een cruiseschip Venetië aandeed, herinnert zich vast de spectaculaire aankomst van zijn of haar schip in de stad door het Giudeccakanaal, tot bijna vlak aan het San Marcoplein. Dat behoort nu definitief tot het verleden want grote schepen worden binnenkort volledig uit de mooie kanalen geweerd. 

Schepen zwaarder dan 55 duizend ton moeten de stad binnenkort benaderen via een heel wat minder toeristische route, via de industriële Margherahaven. Daarmee volgt Venetië de beslissing van Amsterdam, dat eerder dit jaar ook al aankondigde aanmerende cruiseschepen uit het centrum te willen weren.

Zinkende stad

De beslissing maakt een voorlopig einde aan het jarenlange protest van de Venetianen die de grote massale toestroom van toeristen al jaren hekelden. Nergens ter wereld is de verhouding lokale bevolking-toeristen namelijk zo disproportioneel als in de bekende Italiaanse stad: tegenover elke Venetiaan lopen er gemiddeld 84 toeristen rond, goed voor 22 miljoen toeristen per jaar. Bovendien zouden de trillingen van de cruiseschepen ertoe bijdragen dat de stad langzaam maar wel aan het zinken is.

Of de beslissing definitief is, blijft wel de vraag. Zo werd een eerdere beslissing uit 2013 om cruiseschepen uit de kanalen te weren in 2015 alweer ongedaan gemaakt omdat het te veel banen zou kosten in de toeristensector. Toch lijkt de burgemeester nu vastberadener. Zo verbood hij eerder dit jaar ook al de opening van nieuwe hotels in het oude centrum en werkt hij aan plannen voor een dagelijks toeristenlimiet in zijn stad.