Alle schepen van PONANT hebben zopas het Green Globe certificaat ontvangen. De certificering is een erkenning van inzet van de Franse cruiserederij voor een meer verantwoorde vorm van toerisme.
De ‘Green Globe International Standard for Sustainable Travel and Tourism’ werd in 1998 in het leven geroepen, en wordt erkend door de Global Sustainable Tourism Council. Deze beoordeelt de duurzaamheid van bedrijfsactiviteiten op basis van 44 criteria en 380 indicatoren en dit rond de vier pijlers: duurzaam beheer, sociale en economische prestaties, cultureel erfgoed en het milieu. Green Globe is ook lid van de World Tourism Organization. Het certificeringsproces wordt elk jaar uitgevoerd door een onafhankelijke auditor.
Eerste cruisemaatschappij ter wereld
PONANT is de eerste cruisemaatschappij ter wereld die het certificaat ontvangt. De Green Globe certificering is toegekend aan alle 13 boutique-schepen uit de vloot. Van de vier Sisterships in Le Boréal-serie, de zes PONANT Explorer schepen, over Le Commandant Charcot en het zeiljacht Le Ponant.
Enkele van de criteria waarop het certificaat werd toegekend:
- Sinds 2019 gebruikt de hele vloot zwavelarme mariene gasolie (LS-MGO) met een zwavelgehalte van minder dan 0,05%, 13 keer lager dan de huidige maritieme normen, waardoor de impact op de atmosfeer aanzienlijk wordt beperkt. PONANT was ‘s werelds eerste cruisemaatschappij die afstapte van zware stookolie en internationale autoriteiten steunde die pleitten voor de uitbreiding van de SECA-zone (Sulphur Emission Control Area) naar alle oceanen, zoals vermeld in de Verklaring van Rome.
- PONANT gaat ook zijn hele vloot uitrusten met katalysatorsystemen om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) te verminderen en walstroomaansluitsystemen. Hierdoor kunnen de motoren van de schepen worden uitgeschakeld wanneer deze in de havens liggen. Beide technologieën zullen eind 2026 volledig zijn ingevoerd. PONANT heeft zichzelf tot doel gesteld om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30% per cruise dag te verminderen ten opzichte van 2018.
- Sinds 2021 is een strategie geïmplementeerd voor het volledig bannen van single use plastic. Dit is met name gerealiseerd door de inzet van Nordaq filtratie-units voor de productie van drinkwater uit zeewater aan boord. Het wordt vervolgens gedistribueerd via hervulbare flessen die kunnen worden aangevuld aan waterfonteinen in de schepen. In 2022 werd hierdoor bijna 390.000 wegwerpflesjes oftewel vijf ton plastic, vermeden (vergeleken met 2019). Het bedrijf heeft ook al zijn activiteiten aan boord herzien om andere bronnen van plastic afval te elimineren en blijft streven naar de doelstelling van nul plastic voor eenmalig gebruik in 2024.
- PONANT besteedt veel aandacht aan haar impact op en interactie met lokale gemeenschappen. Een verkenningsmissie in de Bijagos archipel in Guinee-Bissau resulteerde in een programma voor de wederopbouw van de school in het dorp Anipoc op het eiland Caravela, gefinancierd door de PONANT Foundation. Dit geïsoleerde gebied is sinds 1996 erkend als UNESCO Biosfeerreservaat. Naast de bouwwerkzaamheden financiert de PONANT Foundation ook de salarissen van de leraren. Er wordt ook veel nadruk gelegd op ecologisch verantwoord beheer van de school, waaronder het sorteren en recyclen van afval, toegang tot schoon drinkwater en elektriciteit die door zonne-energie wordt opgewekt.
“De Green Globe certificering, is een wereldwijde standaard voor de toeristische sector, en is een belangrijk element van onze inzet om verantwoording af te leggen voor onze acties. Het is belangrijk voor onze gasten en ook om de hele maritieme sector te blijven aanmoedigen om zijn ecologische transitie te realiseren,” legt Wassim Daoud, hoofd MVO en Duurzaamheid bij PONANT, uit. “Wat deze certificering onderscheidt, is dat het gebaseerd is op voortdurende verbetering. Ons doel dit jaar was om het te behalen, maar de grootste uitdaging voor de komende jaren is om het te behouden”.
Foto’s @ Ponant