10/01/2020- De Brexit is nu volledig een feit. Het Verenigd Koninkrijk maakt op geen enkel vlak meer deel meer uit van de Europese Unie. Dat dit ook voor reizen naar het land van Big Ben en de Schotse hoogvlakten veranderingen meebrengt, is logisch. Maar je moet met meer rekening houden dan je denkt. Travel Like A Pro somt het voor je op:

 

  • Internationaal paspoort: De vrijheid van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen het VK en de EU is niet meer van kracht. Wie op reis naar Groot Brittannië wil, moet over een internationaal paspoort beschikken. Of tenminste vanaf 1 oktober 2021. Tot die datum geldt er immers een overgangsperiode en geraak je met je Belgische identiteitskaart nog binnen. Als je wilt werken of studeren in de UK, volstaat binnenkort het internationaal paspoort alleen uiteraard ook niet en is daarbovenop nog een visum noodzakelijk.

 

  • Reisverzekering: De Europese ziekteverzekeringskaart van je mutualiteit geldt sinds 1 januari 2021 niet meer voor Groot- Brittannië. Wie gerust naar het land wil, sluit best voor vertrek dus een reisverzekering af. Een reisverzekering geeft je zowieso ook een hogere en completere dekking dan je ziekteverzekeringskaart (waar ook in Europa) en is dus eigenlijk voor elke buitenlandse trip – ook binnen Europa- geen overbodige luxe. Reis je vaak? Overweeg dan een jaarpolis bij de reisverzekeringsmaatschappij.

 

  • Striktere beperking op hoeveelheid ingevoerde producten: Aangezien het Verenigd Koninkrijk de eenheidsmarkt en de Europese douane-unie heeft verlaten, is het niet meer mogelijk evenveel goederen belastingsvrij mee te brengen van je tripje naar Londen of andere Engelse stad als voor de Brexit. Voor ingevoerde producten uit de UK gelden nu dezelfde regels als voor andere non-EU landen. Dit zijn de van belasting vrijgestelde maximumhoeveelheden per persoon bij terugkeer uit Groot Brittannië: 1) tabak (toegelaten vanf 17 jaar): 200 sigaretten, 100 cigarillo’s, 50 sigaren of 250 gram rooktabak 2) drank (toegelaten vanaf 17 jaar): 4 liter niet-mousserende wijn en 16 liter bier en: 1 liter sterke drank of 2 liter tussenproducten (tot 22°) ofwel 2 liter mousserende wijn. 3) Voor andere artikelen dan tabak & drank is het de maximale toegelaten waarde van de meegebrachte goederen/producten maximaal totaal bedrag per persoon 430 Euro voor reizigers vanaf 15 jaar met het vliegtuig of per boot & 300 Euro voor andere reizigers vanaf 15 jaar (trein, over de weg of reizigers met privévliegtuig of –boot). Voor reizigers  tem 15 jaar geldt er een limiet van goederen ter waarde van 175 Euro. Wat niet mag worden meegebracht vind je terug op de website van de Belgische Douane & Accijnzen.