28/02/2024- Wie vanaf 1 maart naar Griekenland reist, zal voor zijn verblijf daar gevoelig meer betalen als voorheen. De Griekse overheid voerde begin dit jaar immers een “Climate Crisis Resilience Tax” in, waarbij toeristen tijdens het hoogseizoen per nacht in een hotel of ander vakantieverblijf een stuk meer zullen moeten betalen als voorheen. Met dat geld wil het land herstelwerkzaamheden naar aanleiding van klimaatsproblemen (branden en overstromingen) betalen.

De nieuwe belasting die per nacht wordt berekend, vervangt de eerdere verblijftax en geldt voor elke buitenlandse vakantieganger/zakenreiziger.

Griekenland verwacht in 2024 opnieuw een recordaantal bezoekers met meer dan 33 miljoen toeristen.

 

Tarieven

De hoogte van de nieuwe belasting wordt bepaald op basis van het soort verblijfstype (hotel, camping, vakantiehuis/appartement, enz) en op basis van het aantal sterren van dat verblijf. De Climate Crisis Resilience Tax dient ter bovendien steeds plaatse te worden betaald aan het hotel of andere accommodatie zelf. Meestal wordt gevraagd deze meteen al bij het inchecken te betalen. Soms kan ze ook op de eindafrekening bij het uitchecken worden vereffend. Maar de tax staat dus los van reisaanbieder die het hotel/vakantieverblijf in zijn of haar aanbod aanbiedt.

 

Voor 1 en 2 sterrenhotels betaal je in hoogseizoen nu 1,50 Euro per nacht (dit was 0,50 per nacht)

Voor 3 sterrenhotels betaal je in hoogseizoen nu 3 Euro per nacht (dit was 1,50 per nacht)

Voor 4 sterrenhotels betaal je in hoogseizoen nu 7 Euro per nacht (dit was 3 per nacht)

Voor 5 sterrenhotels bedraagt de tax nu 10 Euro per nacht (dit was 4 per nacht)

 

De nieuwe tarieven zijn per kamer en gelden in de periode van 1 maart tot en met 31 oktober. Voor een weekje zomer in een Grieks 5-sterrenhotel moet een gezin van 4 (in 2 kamers) dus toch op 140 Euro extra rekenen tov vorig jaar.

Vanaf begin november tem eind februari is de Climate Crisis Resilience Tax gelijkgesteld aan de oude tarieven.

 

Booking en Airbnb

Voor alle andere accommodaties – die vaak geboekt worden via een online platform, zoals via Booking.com of Airbnb – geldt de nieuwe belasting ook.

Voor appartementen wordt het tarief 1,50 Euro per nacht.

Voor verblijfswoningen/villa’s en villa’s wordt dit 10 per nacht.

 

Foto’s @ Unsplash