16/04/2021- Vanaf maandag vervalt het reisverbod, maar momenteel kleuren 95% van de typische vakantiebestemmingen nog rood. Om toch veilige vakanties mogelijk te maken en te kunnen aanbieden, zonder quarantaines bij thuiskomst, hebben Brussels Airlines, TUI fly, TUI, Sunweb en Corendon de regering afgelopen dinsdag gezamelijk een plan voorgelegd waarbij er vanaf begin mei een vakantiecorridor zou komen tussen België en de Griekse eilanden Kreta en Rhodos.

 

“Griekenland kleurt rood, maar kan veel betere cijfers als België voorleggen en doet veel inspanningen om het toerisme zo veilig mogelijk te kunnen laten verlopen”, vertelt Vincent Snauwaert, Public Affairs Officer bij TUI, in een uitgebreide presentatie van de plannen aan Travel Express Benelux. “De bedoeling is dus dat we vanaf (begin) mei een vakantiecorridor tussen Brussel, Rhodos en Heraklion zouden openen waarbij Belgen gecontroleerd naar een reeks geselecteerde (vooral all-in) hotels op de gekozen eilanden op vakantie kunnen. Ze mogen daarbij ook de nabije omgeving verkennen en in een tweede fase zullen er ook een reeks georganiseerde excursies aangeboden worden”.

 

Testen en monitoring

Codewoorden in heel de operatie van de veilige vakantieverbinding zijn “testen” en “monitoring”. “Zowieso moeten de vakantiegangers voor vertrek een negatieve PCR test kunnen voorleggen om Griekenland binnen te mogen. Maar ook op de luchthaven voor vertrek worden ze door middel van een sneltest nog eens gecontroleerd vooraleer ze het vliegtuig op kunnen. Eens ter plaatse is er dan een gecontroleerde transfer richting de hotels en is het de bedoeling dat mensen zich aan de opgelegde protocollen houden die ter plaatse gelden”. Maar dat gaat vooral over standaarden zoals afstanden respecteren, mondmaskers, enz Deze zijn intussen meestal ook al zo ingeburgerd dat ze een fijne en ontspannen vakantiebeleving niet meer in de weg hoeven te staan. Bij terugkeer moeten de vakantiegangers dan ook een zelftest voorleggen vooraleer ze kunnen terugreizen én bij landing in Brussel wordt er dan opnieuw een sneltest afgenomen vooraleer de reizigers weer huiswaarts mogen keren. Zonder zich dan in quarantaine te moeten plaatsen weliswaar, want dat is de hele opzet van de beoogde corridor.

 

Experten positief

“Belgische experten zoals Geert Molenberghs die we hierover spraken, zijn zeker wel te vinden voor het verhaal.” zo klinkt het. “Intussen is het besef er immers gekomen dat mensen na een jaar in deze crisis echt nood hebben aan vakantie en niet langer thuis zullen blijven. Dan kunnen we maar beter met verschillende Belgische reisaanbieders zorgen voor optimaal veilige vakantieomstandigheden zoals we met deze corridor beogen” aldus Snauwaert. “Maar het zijn uiteraard de politici die een go moeten geven”. In andere landen zijn er al met succes vakantiecorridors opgezet. Als de corridor slaagt, opent dat ook perspectieven naar andere populaire vakantiebestemmingen waar de cijfers lager zijn dan in ons land, maar die toch code rood krijgen.

Vandaag zitten de verschillende deelnemende partijen weer samen om de plannen verder concreet te bespreken.