17/03/2021- Zowat 3 op 4 Belgen (73%) staat te popelen om op vakantie te gaan. Dat blijkt uit de GFG Travel Intentions bevragingsronde van ABTO (Association of Belgian Travel Organisers) die vorige maand werd afgenomen. Voor die vakantie hebben Belgen ook best wat meer geld over dan de voorbije jaren.
Het vooruitzicht op reizen en vakantie is zowel voor de consumenten als voor de reisorganisatoren een belangrijke psychologische opsteker. Want een reis kunnen plannen, is al een beetje op vakantie gaan en heeft dus een positief effect op de gemoedstoestand. 1 op 4 wil al in juli op reis en nog eens 25% wil in augustus of september vertrekken. En wie een coronavoucher kreeg, wil die maar al te graag gebruiken (70%).
Gemiddelde budget stijgt
Het gemiddelde budget per persoon stijgt aanzienlijk met 16%. Vóór Corona was de Belg bereid om gemiddeld 801 € per persoon uit te geven. Nu is dat maar liefst 929,5€ . Voor pakketreizen (vliegtuig + verblijf) gaat dit geplande budget van 1051,1€ (voor de Coronacrisis) naar 1290,6 € per persoon (+23%).
Top 5 vakantielanden
Frankrijk versterkt nog maar eens haar leiderspositie als absolute vakantieland voor de Belgen (alle vervoersmiddelen): 25% denkt dit jaar naar ‘la douce France’ te trekken (voor Corona was dit nog maar 15%). 12,8% blijft liever in eigen land (voor Corona 9,7%) . Spanje, Italië en Griekenland vervolledigen de top 5 van favoriete bestemmingen. Opmerkelijk is ook dat meer dan de helft van wie met het vliegtuig zou vertrekken, buiten Europa (inclusief Turkije en Noord Afrika) op vakantie wil, bestemmingen waar momenteel nog zeer weinig reisperspectieven zijn.
Inspanningen toeristische sector
De toeristische sector heeft grote inspanningen geleverd door protocollen toe te passen en de faciliteiten van de nodige aanpassingen te voorzien om vakantiegangers op een veilige manier te ontvangen. Daarnaast werkt de sector op Europees niveau (in het kader van ECTAA) samen en stelde via de European Tourism Manifesto Alliance een concreet draaiboek voor die de heropstart van de hele sector gradueel uitrolt.
Uit onderzoek van het Robert Koch-Instituut, de Duitse dienst voor ziektebestrijding en -preventie, naar de herkomst van de buitenlandse infecties afgelopen zomer, blijkt dat de klassieke georganiseerde vakantiereis slechts een zeer kleine impact heeft gehad op het aantal besmettingen.
ABTO roept daarom de regering op om snel en duidelijk te communiceren over de hervatting van niet-essentiële reizen en de maatregelen die voor elke kleurcode van toepassing zijn. Niet alleen voor Europa, maar ook voor niet-Europese bestemmingen. ABTO vraagt de regering om actief met de sector samen te werken en zo een snelle hervatting van het reizen onder de beste omstandigheden mogelijk te maken. ABTO blijft beschikbaar en vraagt om een snel overleg. Zo kan de consument nu al zijn vakantie boeken met alle kennis van zaken en met goed advies van de georganiseerde reissector.