06/08/021- Steeds vaker zien we in het straatbeeld muurschilderingen of andere vormen van openluchtkunst verschijnen. Niet alleen op verlaten fabrieksgebouwen of treintoestellen, maar ook op gebouwen in het hart van de stad is de street art of urban art steeds meer aanwezig.  Ook in Frankrijk trokken talloze kunstenaars gewapend met verf en spuitbus de straat op om hun omgeving van nieuwe creaties te voorzien. Van Lyon tot Lille, dit zijn enkele topplaatsen om street art te bewonderen in Frankrijk…

Street Art City – Allier

Beginnen doen we met de Street Art City in Lurcy-Lévis in de Allier, waar een gehele site toegewijd is aan graffitikunst en kunst in de openbare ruimte. Meer dan 300 artiesten uit 5 continenten zijn vertegenwoordigd in de vorm van fresco’s op de buitenmuren, in de exporuimtes of in de betoverende kamers van het Hotel 128. Dat is een hotel in de Street Art City waar je niet overnacht maar toch droomt, waar je dronken wordt zonder te drinken en waar je niet met een kater, maar wel met een roes van verwondering weer buiten wandelt. Een hotel waar je in 128 microgalerijen 128 verschillende werelden betreedt. Een immersieve ervaring die zelfs de grootste street art-sceptici niet onberoerd laat!

 

Lyon en de Offside Gallery – Auvergne-Rhône-Alpes

Het culturele gehalte van Lyon valt niet te onderschatten. Als hoofdstad van de gastronomie verdedigt ze ook de titel van culturele metropool, om nog maar te zwijgen van de kunst die zich op de binnen- én buitenmuren van de stad verzameld heeft. Op de hellingen van de Croix Rousse, een bekende heuvel van Lyon, groeide in de jaren ’60 een generatie graffitikunstenaars op in de Ecole des Beaux Arts. Gaandeweg werden de gevels op de Croix Rousse dan ook een gewillig slachtoffer van de straatkunstenaars. In de jaren ’90, wanneer de graffiticultuur ook in Frankrijk herleefde, vervulden de straten in en rond de Croix Rousse zich met een veelzijdige graffitikunst, die onder meer de bekende ‘Fresque des Lyonnais’ opleverde. Tot op heden is de street art in Lyon het meest intens te beleven in die buurt, onder meer via deze stadswandeling.

Ook elders in Lyon is er urban art te bezichtigen, en wel op een heel speciale locatie. In 2018 sloegen voetbalclub Olympique Lyonnais en het collectief Birdy Kids namelijk de handen in elkaar om het street art-project Offside Gallery op te starten. De galerij is gevestigd in het ultramoderne Groupama Stadium, waar allerlei kunstenaars de kans kregen om de catacomben en gangen van het stadion in een kleurrijk jasje te steken. Een bezoek waardig, zelfs als je niet van voetbal of stadions houdt!

 

Vitry-sur-Seine – Île de France

Wie een bezoek brengt aan Parijs, zal in de straten wellicht de nodige street art tegenkomen. Maar wie echt geïnteresseerd is in deze kunstvorm, zakt beter enkele kilometers af naar Vitry-sur-Seine. De stad ligt slechts een vijftal kilometer ten zuiden van de hoofdstad en is een perfect voorbeeld van hoe een modale stad opgefleurd wordt door de aanwezigheid van graffiti en kunst in de openbare ruimte. Wat krijgen we er allemaal te zien? Naast het MAC VAL (Musée d’Art Contemporain du Val-de-Marne), nog 140 werken die op de muren van de stad te vinden zijn. Ga langs bij Vitry’N Urbaine voor een stadswandeling die je meeneemt langs alle kunstwerken!

 

Aérochrome – Occitanie

Wie binnenkort landt op de luchthaven van Toulouse-Blagnac voor een citytripje Toulouse, kan een interessante tussenstop houden in Blagnac zelf. In de thuishaven van vliegtuigbouwer Airbus werd namelijk in 2020 de Aérochrome geopend, een oude fabriekshangar die nu volledig toegewijd wordt aan de graffitikunst. Onder de vleugels van het kunstcollectief Cisart veranderde de grijze fabriekshal in een intens kleurenpalet, met 3000 m² aan beschilderd oppervlak. Met de opening van de Aérochrome lijkt het er dus op dat in het land van de Airbus nu ook de spuitbus koning is.

 

Lille – Hauts-de-France

In een lijstje over de plaatsen waar street art het meest floreert of het best te bekijken is, kan Lille niet ontbreken. In deze stad vlak bij de Belgische grens groeiden verschillende bekende Franse graffitikunstenaars op: Jef Aérosol, Mimi le Clown, Mister P … Ieder van hen drukte dan ook zijn bijna letterlijke stempel op de publieke ruimte van Lille, waarmee de metropool uitgroeide tot bolwerk van de urban art. Bijna jaarlijks vinden er evenementen plaats die de kunst in de straat in de kijker zetten, met ‘Can’Art’, de ‘Biennale Internationale d’Art Mural’ of het festival ‘Expériences Urbaines’. Trek eropuit in Lille en ga op zoek naar de mooiste kunstwerken in de straat, er zijn er genoeg!

 

Copyright foto’s:
Header en foto Street Art City: © Street Art City-SNAKE_ – Thibaut Blais
Lyon: © S.Delyons en © Franck Chapolard
Vitry-sur-Seine: © CDT 94 E. Filliot, © CDT 94 E. Filliot en © CDT 94 Bertrand Abet
Aérochrome: © André Cocault Photographie
Lille: © Roubaix Tourisme, © Fives2 en © Roubaix0