16 Vlaamse skireisorganisaties hebben gezamelijk beslist om al hun reizen tot en met de krokusvakanties te annuleren. Ze willen daarmee een sterk signaal van verantwoordelijkheidszin geven naar de Belgische bevolking & overheid. 
“Het huidige coronaklimaat is niet van aard om nu georganiseerde skireizen te organiseren”, vertellen ze in primeur aan Travel Express Benelux. “We schrijven ons daarmee in en volgen de oproep van de overheid die reizen sterk afraadt,” aldus de skireisorganisatoren. “Uit contacten met beleidsmakers blijkt dat ook onze ministers dit als een heel sterk signaal zien vanuit de reissector, in de hoop dat dit voorbeeld school mag maken in Europa,” verduidelijkt Tom Hoornaert van VOS Travel, een van de initiatiefnemers voor deze ongewone beslissing.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Hiermee willen de skiorganisaties naar eigen zeggen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en zich tegelijkertijd profileren als een professionele en betrouwbare sector. “Als je dezer dagen al op skivakantie kan gaan, verondersteld dat de skigebieden in de Alpenlanden open zijn, gaat het er helemaal niet aan toe zoals vroeger. Er geldt een algemene mondmaskerplicht, aan de skiliften zijn er langere wachttijden omdat minder mensen in de skilift mogen. In de hotels doet het personeel zijn best om klanten in veilige omstandigheden te laten logeren. Maar ook daar moet iedereen aan tafel of zelfs op de kamer bediend worden, de bar van het hotel, voor zover die open is, is maximum tot 20 uur open, enzoverder. Ook inzake busvervoer, reisleiders en skilessen is het deze winter voor ons als organisatoren helemaal niet evident om onze klanten skiplezier, zoals ze dat in het verleden van ons gewend waren, te kunnen garanderen. Dan lijkt het ons beter om er nu voor te kiezen om de stekker eruit te trekken en die geboekte reizen te annuleren,” dixit Hoornaert.
Paasvakantie
“Uiteraard hopen we dat we na krokus opnieuw kunnen heropstarten en op een veilige en verantwoorde manier weer wintersportvakanties kunnen aanbieden, ook met Pasen. Maar dat zal afhangen van de evolutie van de coronacijfers en de uitrol van de vaccinaties. We hopen vooral volgend winterseizoen (waarvoor wij allemaal al volop contracting aan het doen zijn) een kickstart te kunnen nemen en te kunnen knallen. Door nu deze beslissing te nemen en de vele duizenden klanten tijdig te informeren, willen we hen de kans geven een alternatieve invulling te zoeken voor die vakantieperiode. En ja, dit kost ons geld, maar ook mag je zien als een bewijs van onze gezamenlijke verantwoordelijkheidszin,” stelt de zaakvoerder van VOS Travel.
De skiorganisaties die tot deze stap overgaan, zijn Aktief-ski, Arena Travel, Axion Ski, Carolus Ski, Famiski, JOSK Reizen, Skifriends, Snowdream, Snowfriends, SnowMania, SnowPlus, Sporty Ski, Staes Skivakanties, Tramontana, Travelwhite en VOS Travel. Samen zijn zij goed voor minstens 80 procent van de georganiseerde skireizen in Vlaanderen. (EB)