09/08/2021- Gewapend met vaccinaties, testresultaten en Covidcertificaten kunnen reishongerige landgenoten weer (voorzichtig) op stap naar het buitenland. Deze zomer steken we dus ons licht op bij een aantal reisprofessionals. Hoe hebben zij de afgelopen coronaperiode beleefd? En hoe kijken zij naar de toekomst. Deze week: Jill Rollier, die instaat voor de marketing en planning bij Rantour. De autocar-touroperator heeft 60 jaar ervaring in de reissector en biedt een uitgebreid aanbod begeleide busreizen, vliegvakanties en dagtrips aan.

Hoe gaat het met de autocarsector en met jullie in concreto?

Jill: “Het gaat heel moeilijk. We zijn al anderhalf jaar aan het ploeteren. Vorige zomer hadden we een beetje het gevoel: we kunnen opnieuw vertrekken. Maar het najaar was weer naar af. We hebben het geluk dat we een beetje in het sportcircuit en in het voetbal zitten waardoor er wel wat werk was voor onze chauffeurs. Maar in oktober is alles dichtgegaan en viel alles weer stil. Heel de winter is er bijna geen werk of heel beperkt geweest. Vanaf juni mochten de scholen weer op uitstap, dat was vrij goed, maar uiteraard niet in vergelijking met anders”.

 

Bussen kennen we van sportclubs, scholen, jeugdkampen en zo. Maar het segment groepsreizen is allicht geen hoeraverhaal?

Jill: “Er zijn wel dagreizen en meerdaagse reizen kunnen doorgaan met voldoende bezetting. Maar tegelijk: verhalen over die nieuwe variant of besmette jongeren die terugkeren uit Spanje, zoals vorige maand het geval was, dat voelen wij hier meteen. Alles wat busreizen betreft is direct weer stilgevallen. Vergeet ook niet: het autocarpubliek is traditioneel wat ouder en die zijn een stukje terughoudender, zeker als zulke verhalen opduiken. Anderzijds doet de autocarsector alle mogelijke inspanningen om reizen veilig te laten verlopen, met geinstalleerde plexischermen tussen de zetels, alle mogelijke sanitaire maatregelen, enz  Autocars hebben ook mensen gerepatrieerd”.

 

Dat geeft toch een positief beeld van wat jullie (willen) doen om het allemaal sound en safe te houden?

Jill: “Zeker en vast. Iedereen in de bussector doet die inspanningen en neemt de nodige maatregelen. Maar nogmaals, het autocarpubliek is traditioneel wat ouder en die zijn toch wat terughoudender om nu langere reizen te maken. Ze moeten heel de tijd met een mondmasker op de bus zitten, ook ter plaatse moet je een mondmasker dragen. Dat houdt allicht een heleboel mensen tegen. Maar het is verplicht, we kunnen er niets aan veranderen”.

 

Hoe zit het bij die buitenlandse reizen: is er sprake van een deftige bezetting?

Jill: “Toch wel. We laten geen reizen doorgaan als de bezetting niet voldoende is. Daarom hebben we vrij vroeg beslist om reizen die niet marcheerden niet te laten doorgaan. Maar er zijn ook reizen die wel enig succes kennen. Die proberen we wat te pushen. Want er zijn natuurlijk mensen die heel graag willen vertrekken”.

 

Welke bestemmingen kunnen jullie dan aandoen?

Jill: “Onlangs hadden we een weekend Champagne, er zijn de Provence, Tirol-Alpen, de Toscaanse Riviera. Citytrips, dat is heel moeilijk. Maar het is momenteel ook niet altijd makkelijk om voor een groep een bestemming te vinden. Onze reizen zijn in volpension, je moet dus middagmalen voorzien en restaurants vinden waar we met een groep kunnen gaan eten. We hebben reizen moeten annuleren omdat het praktisch niet mogelijk was, omdat leveranciers ter plaatse geen groepen aanvaarden. Dat was ook het geval bij dagreizen naar Nederland: daar hebben we soms moeten annuleren omdat musea niet open waren of men geen groepen aanvaardden”.

 

 

Toerisme is een sector die gigantisch snel kan en moet leren schakelen. Je noemt een aantal bestemmingen die nu groen en/of oranje zijn. Ik vermoed dat Spanje-Portugal deze zomer niet aan de orde zijn?

Jill: “We hebben sowieso geen zomeraanbod op Spanje-Portugal. We hebben momenteel wel een Spanjependel gepland voor september, maar de kans bestaat dat het niet zal kunnen doorgaan. De boekingen zijn ook volledig stilgevallen”.

 

Jullie verliezen er toch de moed niet bij?

Jill: “Iedereen in het toerisme heeft al veel meegemaakt. Oké, dit is buiten categorie. We blijven voortdoen en gaan er van uit dat heel de sector er wel gaat doorkomen. Als dit voorbij is, zal alles heel snel herpakken, daar ben ik van overtuigd. Mensen vergeten ook heel snel, dat weten we het uit het verleden”.

 

Toch blijft de vraag, zeker met de ervaring van vorige zomer en alle nieuwe casussen, kijken jullie niet met enige bezorgdheid naar het najaar?

Jill: “We hopen uiteraard van niet. Maar de situatie is toch anders dan vorig jaar: we zijn volop aan het vaccineren. Ik hoop dat we naar een situatie gaan waarbij we met het virus leren samenleven, maar dat het niet zo’n dramatische gevolgen meer heeft voor de gezondheidszorg. Daarbij komt: wij zijn volop in productie voor het najaar-winter. De vraag is bijvoorbeeld: drukken we een brochure of niet? Ons publiek wil dat graag, dus overwegen opnieuw een brochure. Je kan niet niets doen. Als de markt herneemt, moet je er wel weer staan”.

 

Mensen vergeten snel, jullie hopen dat de zaak zich normaliseert. Denk je tegelijkertijd dat de zeer vele inspanningen die de diverse geledingen van de reissector de afgelopen 18 maanden hebben gedaan ook wel duidelijk gemaakt hebben dat georganiseerd op reis gaan zijn voordeel heeft?

Jill: “Ik denk dat veel mensen inderdaad de meerwaarde hebben ingezien van een georganiseerde reis of van boeken via reisagenten. Onze collega’s in het reisbureau krijgen bloemen en pralines aan de lopende band. Mensen zijn super dankbaar en blij dat alles voor hen wordt gedaan, ze appreciëren echt wel dat die zorg voor hen wordt weggenomen. Veel mensen die nog nooit via een reisbureau hebben geboekt, komen nu bij ons. Ze hebben dit of dat online voorgehad en dat willen ze niet meer meemaken, daarom boeken ze nu via een reisbureau. Wij hopen uiteraard dat ze dat niet vergeten”.

 

Vooruitblikkend naar de toekomst: wat en hoe gaan groepsreizen per bus in de toekomst verlopen?

Jill: “Verenigingen staan allemaal te popelen om opnieuw iets te organiseren. De drive is er zeker wel, iedereen wil opnieuw op stap en op reis. We krijgen dus wel aanvragen, maar ook veel telefoons van: we willen wel gaan, maar we zijn niet zeker, we durven niet goed, gaat het doorgaan, wordt het niet geannuleerd? Mensen wachten ook lang vooraleer ze effectief boeken, net omdat ze zeker willen zijn dat ze kunnen vertrekken. Dat geldt ook voor dagreizen”.

Hoeveel mensen laten jullie trouwens maximaal meerijden?

Jill: “In principe mogen we op volle capaciteit rijden. Bij dagreizen rijden we sowieso niet op halve capaciteit. Desnoods nemen we een grotere bus zodat we mensen wat uit mekaar kunnen zetten of ze apart kunnen zitten als ze alleen geboekt hebben. Voor meerdaagse reizen beperken we de capaciteit tot de helft van de bus”.

 

Foto’s @ Rantour