De Eiffeltoren is hét symbool van Frankrijk en wordt dan ook gretig gefotografeerd door citytrippers en andere reizigers. Velen posten die zelfgemaakte foto’s/selfies dan ook op hun sociale mediakanalen. Dit is geen enkel probleem zolang dit foto’s van de toren overdag betreft. Maar wanneer de toren s’avonds of s’nachts wordt gefotografeerd, blijkt het verspreiden van die foto’s verboden.

Het probleem stelt niet omwille van de toren zelf, maar om de lichtshow op de toren. Deze lichtshow werd in 1985 pas toegevoegd & wordt beschouwd als een aparte beschermde artistieke productie. Verspreiding van deze artistieke productie (of ander artistiek werk in het algemeen) mag dus niet zonder toestemming van de auteur.

 

 

Plotse controles

Tot heden bleek er weinig controle op die nachtelijke foto’s van de Eiffeltoren, maar recent ontvingen verschillende (ook Belgische) reizigers/reisbloggers een schadeclaim van meer dan 1000 Euro in de bus voor het verspreiden van de verlichte toren zonder toestemming. Deze claim is geen fraude of poging tot oplichting, maar een serieuze brief van een erkend advocatenkantoor.

 

Wat met andere openbare gebouwen/monumenten?

Normaal geldt er een auteursrecht steeds tot 70 jaar na de dood van de auteur, schrijver of artiest. Omdat dit auteursrecht op gebouwen het iedere toerist quasi onmogelijk zou maken om foto’s te nemen op vakantie, voerden heel wat landen in Europa echter het “recht van panoramavrijheid” in. Dat houdt in dat je zonder toestemming en zonder ervoor te betalen foto’s van gebouwen mag publiceren.

Frankrijk voerde dat recht van panoramavrijheid nooit in, maar omdat Gustave Eiffel in 1923 overleed, verviel het auteursrecht op de Eiffeltoren zelf wel al in 1993. Daarom is het niet tegen de wet om – overdag – foto’s te nemen van de toren. ’s Nachts is echter een ander verhaal. De verlichting van de Eiffeltoren werd pas in 1985 toegevoegd en wordt als een kunstwerk op zich gezien. Het auteursrecht op de verlichting loopt dus nog tot minstens 2055.

U bent gewaarschuwd.