07/07/2020- De beste stuurlui staan al eeuwenlang aan wal, dat is niet anders in deze bizarre Coronatijden. Zeker ook als het over reizen gaat, hebben veel mensen een uitgesproken mening die ze graag luid verkondigden. Maar zelf al gereisd sinds de grenzen weer opengingen zodat ze weten hoe het er nu écht aan toe gaat? Dat hebben ze niet. Nu, ik toevallig wel…

Meermaals zelf. Twee weken geleden vloog ik naar Marseille en afgelopen weekend vertoefde ik 3 nachtjes in een all-in hotel (jawel!) op Mallorca. Dat Spaanse eiland op 500 km én een zee verwijderd van het niet toeristische El Ségria, waar helaas opnieuw een Corona uitbraak werd vastgesteld. Of ik een waaghals ben? Absoluut niet. Het laatste dat ik wil, is zelf ziek worden of anderen besmetten. Ik heb wel degelijk mensen uit risicodoelgroepen in mijn directe omgeving en één van mijn beste vriendinnen (werkzaam op een Covidafdeling van een woonzorgcentrum) werd zelf in volle crisis positief getest.

Maar dat risico is door te reizen naar landen/regio’s die als veilig gemarkeerd staan niet groter dan in het dagelijkse leven of bij reizen in eigen land. Vluchten verlopen van vertrek tot aankomst gedisciplineerd in toestellen waar de lucht dankzij zware filters zuiverder is dan in 99% van de Belgische woningen, restaurants of winkels. Mét mondmaskers, verplicht gedragen door iedereen van vertrek tot aankomst. In mijn eigen Belgische supermarkt ben ik met mondmasker vreemd genoeg daarentegen altijd in de grote minderheid… In het ruime RIU hotel waar ik verbleef (en dat nu maximaal 60% van het normaal aantal gasten mag ontvangen) zijn mondmaskers in openbare gesloten ruimten opnieuw verplicht, wordt je temperatuur minstens 3X per dag gescreend, draag je mondmasker & handschoenen bij het buffet (waar éénrichtingsverkeer geldt en voortdurend controle is), worden kamers/zwembaden voortdurend gedesinfecteerd én social distance op de cm gerespecteerd.

Vakantiebeleving

Of dat mijn vakantiebeleving aantastte? Ik dacht het niet! Mijn mondmaskers zijn intussen accessoires zoals een zonnebril of zomerhoedje en voor de rest (90% van de tijd) vind je me op reis vooral buiten. Genietend van een rustig lokaal terrasje, van de plaatselijke wijde natuur of met een cocktail in de zon aan het –niet overbevolkte- hotelzwembad. Altijd met gezond verstand én een tube desinfecterende gel in mijn achterzak (of beter: strandtas). Risico Nul? Uiteraard niet. Maar die garantie heb ik ook in eigen land niet. Maar onverantwoord? Zeker niet. Ik doe niets illegaals en zolang ik zelf alle mogelijke veiligheidsmaatregelen respecteer, zie ik geen reden om niet te reizen. Zeker niet nu de reisindustrie minutieus 1000-en 1 protocollen hanteert om de hoogst mogelijke veiligheid te garanderen. En de voor iedereen verplichte veiligheidsmaatregelen in het buitenland vaak een stuk secuurder zijn, heb ik zelf ervaren. Ik verplicht niemand om dezelfde mening te hebben maar gezond verstand is voor mij iets anders dan je door angst, populistische uitspraken of misleidende spectaculaire krantenkoppen te laten leiden.

Cursus aardrijkskunde

Ik roep bepaalde collega-journalisten trouwens graag op om een basiscursus aardrijkskunde te volgen vooraleer ze nog eens moord en brand schreeuwen/schrijven over nieuwe uitbraken op zogenaamde toeristische plaatsen (die in werkelijkheid daar honderden kilometers vanaf liggen). Opflakkeringen van het virus zullen –ver en heel dichtbij- helaas nog voorkomen zolang er geen doeltreffend vaccin is. Een volledige plaatselijke lockdown voor de getroffen plaatsen lijkt me dan jammer genoeg ook nodig. Net als testen van terugkerende reizigers uit die specifieke gebieden. Maar de logica om daarom legale reizigers weg te houden uit (of angst aan te praten voor) gebieden die verder verwijderd liggen als de Belgische Kust van Limburg of Brussel (waar onlangs nog duizenden opeengepakte betogers gedoogd werden zonder quarantaineverplichting nadien) ontgaat me volledig…

So, I put on my mask (and sunglasses) & travel (safe) again! Goed voor de mentale gezondheid. Én vitamine D schijnt trouwens ook een extra boost voor het immuunsysteem te zijn… 😉