02/11/2023- Vakanties zijn niet langer beperkt tot het traditionele gezinnetje van ouders en kinderen. Integendeel: deze herfstvakantie stelt TUI vast dat bij zowat 30% van de boekingen het leeftijdsverschil tussen de reizigers zo groot is dat het om grootouders met hun kleinkinderen moet gaan. Ook uit een rondvraag van Booking blijkt dat 50% van de ondervraagden wel gewonnen blijken voor een multigeneratie reis waarbij grootouders hun kinderen én/of kleinkinderen naar het buitenland meenemen. 

De trend sluimert al even, maar vooral sinds de Coronaperiode zien reisaanbieders de trend boomen. Veel mensen, en ook vooral veel senioren, zijn door die zware Coronaperiode des te meer beginnen beseffen dat hun tijd kostbaar is en dat ze geen plannen mogen uitstellen. Ze willen geen kans onbenut meer laten om mooie herinneringen te maken met hun geliefden. Ze geven voor speciale gelegenheden -zoals huwelijksverjaardagen of communies- vaak ook liever een ervaring cadeau dan een materieel geschenk.

 

5 redenen voor multigeneratie vakanties 

  1. Familiebanden versterken: Een multigeneratie vakantie biedt de gelegenheid voor grootouders, ouders en kinderen om quality time door te brengen met elkaar en nauwere banden te smeden.
  2. Herinneringen creëren: Samen reizen zorgt voor onvergetelijke momenten en ervaringen die nog jarenlang zullen worden gekoesterd.
  3. Kennisoverdracht: Grootouders kunnen waardevolle levenslessen en tradities doorgeven aan de jongere generaties.
  4. Kosten delen: De kosten van accommodaties en activiteiten tijdens de reis kunnen worden verdeeld, waardoor het voor veel gezinnen financieel haalbaarder wordt.
  5. Tweede generatie ontlasten: Werkende ouders hebben vaak te weinig vakantiedagen om zelf hun kinderen fulltime op te vangen. Grootouders nemen de kleinkinderen daarom graag een weekje mee om hen te ontlasten.

 

Populaire formules voor multigeneratievakanties

In feite zijn alle reizen geschikt voor multigeneratie vakantie, maar deze formules scoren het best:

All-inclusive resorts: Deze resorts bieden accommodatie, maaltijden, entertainment en activiteiten voor alle leeftijden op één locatie. De Canarische eilanden en Turkije zijn (ei)landen die daarom goed in de markt liggen voor dit type vakantie. Ouders kunnen ontspannen terwijl kinderen genieten van kinderclubs en grootouders de rust opzoeken.

Cruises: Grotere cruiseschepen bieden voor ieder wat wils, met eetgelegenheden, shows en excursies op maat van elke generatie. Vele rederijen beschikken over grote familiehutten en/of bieden speciale prijzen als kinderen mee in de hut van de ouders slapen. Denk maar aan Royal Caribbean Cruises, MSC Cruises, Disney Cruises, Costa Cruises, NOrwegian Cruise Lines, enz

Grote vakantiehuizen of villa’s: Het huren van een ruim vakantiehuis of villa biedt voldoende ruimte voor iedereen. Je hebt gespecialiseerde aanbieders zoals Interhome, Lagrange Vakanties en Bellvilla, maar ook verschillende touroperators hebben ze in hun aanbod. Bij Belgen scoren Frankrijk, Spanje en Italië zeer goed.

Avontuurlijke (rond)reizen: Voor families met een avontuurlijke geest zijn reizen naar bestemmingen zoals Costa Rica, Zuid-Afrika of de USA/Canada geweldige keuzes. Hier kunnen gezinnen samen de natuur verkennen en onvergetelijke avonturen beleven.

Citytrips: Steden als Parijs, Rome en Londen bieden rijke culturele ervaringen en zijn geschikt voor families die willen genieten van kunst, geschiedenis en lekker eten. Maar ook verder weg zien we bv New York steeds meer worden bezocht door grootouders met kinderen & kleinkinderen.

 

Tips voor een succesvolle multigeneratie vakantie

  1. Communicatie: Plan van tevoren en bespreek verwachtingen, activiteiten en budget met alle meereizende familieleden.

2. Flexibiliteit: Wees bereid om compromissen te sluiten en activiteiten te kiezen die voor alle generaties geschikt zijn.

3. Activiteiten voor iedereen: Zorg ervoor dat de gekozen bestemming en activiteiten leeftijdsgeschikt zijn, zodat iedereen kan deelnemen en plezier kan hebben.

4. Vrije tijd: Plan ook wat vrije tijd in, zodat elk gezinslid de kans krijgt om te ontspannen en zijn of haar eigen interesses na te jagen.

Met de juiste planning en communicatie kunnen deze vakanties dus een geweldige manier zijn om samen te reizen en te genieten van de rijkdom van familiebanden.

 

Foto’s @ Travel Like A Pro & Freepik