05/08/2022- Nadat de Nederlandse luchthaven al de hele zomervakantie met strenge maximumquota zal gewerkt hebben, blijft Amsterdam Schiphol ook voor de maanden september en oktober een maximum aantal reizigers per dag vastleggen. En dat aantal ligt lager dan in de zomermaanden…

In september geldt er een maximum van 67.500 lokaal vertrekkende reizigers per dag. “Op de meeste dagen in die maand is de capaciteit van de luchthaven ongeveer in lijn met het verwachte aanbod” zo laat de luchthaven zelf weten.

 

Problemen

Maar voor oktober beginnen er nu alweer problemen op te duiken. “Het maximum toegelaten aantal lokaal vertrekkende reizigers ligt in oktober dan wel iets hoger, namelijk op 69.500 per dag, maar in deze periode valt ook de Nederlandse herfstvakantie, die verspreid is over 2 weken. Schiphol heeft luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties laten weten dat er in en rond die twee weken van de Nederlandse herfstvakantie per dag nu al gemiddeld 3500 lokaal vertrekkende passagiers teveel verwacht worden.

 

Reisorganisaties en airlines reageren dan ook teleurgesteld, nadat ze deze zomer al een gedwongen sales-stop moesten hanteren en/of vluchten moesten cancelen. Ze begrijpen niet dat het zolang duurt vooral Schiphol haar grootste problemen krijgt weggewerkt.

“Het aantal beveiligers dat inzetbaar is, neemt verder toe” reageert Schiphol. “Al eerder werd bekend dat vanaf deze maand ongeveer 200 nieuwe beveiligers instromen, vanaf oktober komen daar naar verwachting nog eens 80 beveiligers bij. Ook de inzet van de zogenoemde ‘securitycoaches’ helpt bij het optimaliseren van de doorstroming in de terminal” zo luidt het.

 

Lager maximumaantal

Toch is het maximum aantal reizigers per dag voor september en oktober iets lager dan in augustus. “Dat komt door het zogeheten seizoenseffect: reizigers gebruiken na de zomer meer bakken bij de securitycontrole, omdat ze meer kleding dragen, zoals jassen, bergschoenen en vesten. Daardoor duurt het iets langer voordat alle handbagage en de reiziger zijn gecontroleerd” zo luidt de uitleg.

Het advies aan reizigers blijft om naar Schiphol te komen op het tijdstip dat de luchtvaartmaatschappij aangeeft, maar maximaal vier uur voor vertrek van het vliegtuig. Reizigers die eerder komen, wachten onnodig lang, omdat incheckbalies of bagage-afgiftepunten nog niet open zijn. Bovendien wordt de rij op momenten extra lang als reizigers veel vroeger in de rij gaan staan. Schiphol heeft sinds 25 juli de controle op de vier-uurs regel opgevoerd.

 

Foto’s @ Schiphol Newsroom