18/04/2022- Groot feest in Rotterdam want precies vandaag blaast rederij Holland America Line 150 kaarsjes uit. De 150ste verjaardag wordt in de Nederlandse stad – waar het allemaal begon en die nog steeds de thuishaven van HAL is- uitgebreid gevierd met verschillende festiviteiten voor pers & hooggeplaatste gasten.

Deze ochtend kwam daarvoor De Rotterdam, HAL’s huidige vlaggeschip, al aan in de haven. Deze vertrok op 6 april in New York en maakte daarmee dezelfde transatlantische oversteek als de allereerste afvaart van HAL- maar dan in omgekeerde richting. De rederij vervoerde immers sinds haar oprichting in 1873 – eerste nog onder de naam Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij (NASM)- duizenden Europese migranten richting een nieuw leven in de States. Later nam de maatschappij zijn volksnaam “Holland Amerika Lijn”, maar dan in het Engels, als officiële naam over en ging het zich op cruises richten, zoals we die vandaag de dag kennen.

De huidige vloot van 11 schepen biedt nu namelijk meer dan 500 cruises op alle zeven continenten aan, waarin vervoer, accommodatie, eten en entertainment allemaal zijn inbegrepen.

Later vandaag wordt door Nederlands Prinses Margriet, doopmeter van laatstgenoemde schip, nog een herdenkingsbel – in traditionele scheepsbelstijl- onthuld en gewijd, die vervolgens permanent zal tentoongesteld worden in Hotel New York, waar het allereerste kantoor van Holland Amerika Line was gevestigd. Vanavond volgt er een nog een grootse gala avond aan boord van de Rotterdam. Ook aan boord van het schip Zuiderdam, die vandaag in Amsterdam ligt, wordt voor de gasten van de Grand World Voyage een galafeest aan boord georganiseerd.

 

Foto’s @ Holland America Line