02/05/2019- Expeditiecruises zijn sterk in opmars. Deze populariteit blijkt ook uit het aantal nieuwe expeditieschepen dat wereldwijd binnenkort in gebruik zullen worden genomen. In 2019 zijn dat er maar liefst 10 en in 2020 volgen nog eens 5. Met ondermeer duikboten, helikopters, uitklapbare platforms, kajakken of volledig glazen balkons aan boord wil deze nieuwe generatie schepen de reiziger bovendien een optimale expeditie-ervaring bezorgen. Wij zetten hier alvast enkele opvallende expeditieschepen die op komst zijn, op een rij…

Avontuurlijk ingestelde reizigers die graag genieten van bijzondere natuurgebieden richten hun vizier steeds vaker op bestemmingen die toegankelijk zijn met een cruiseschip, zoals de Galapagoseilanden of de poolstreken. Deze cruiseschepen zijn meestal veel kleinschaliger dan de mainstream cruiseschepen en speciaal toegerust om de natuur te ontdekken. Vonden in het verleden expeditiecruises vaak plaats op vrij ‘basic’ schepen die bijvoorbeeld voor onderzoek waren bedoeld, dan kenmerkt de nieuwe generatie expeditieschepen zich door comfort en innovatieve toepassingen.

Zo heeft het gloednieuwe schip HANSEATIC inspiration van Hapag-Lloyd Cruises volledig glazen balkons, dus inclusief glazen vloeren, waardoor bijvoorbeeld walvissen en dolfijnen nog beter te zien zijn. Voor actieve gasten zijn kajaks aan boord, waarmee onder begeleiding van een ervaren kajakgids de poolstreek wordt verkend. De ware avonturier kan zelfs in een tent overnachten op het eindeloze ijs. Verder zijn er aan boord stijlvolle hutten, een Japanse en Peruviaanse keuken, een zwembad en een spa.

Het nieuwe schip van Scenic maakt in augustus dit jaar haar eerste cruise. Uitgerust met twee helikopters en een duikboot met zes zitplaatsen wordt het verkennen van de omgeving een next level ervaring. Het schip, met de naam Scenic Eclipse, beschikt daarnaast over tien verschillende eetgelegenheden en een binnenzwembad. Bovendien bezit elke hut een balkon.

Celebrity Flora: Uitsluitend suites aan boord

Deze maand mei lanceert Celebrity Cruises haar nieuwe expeditieschip Celebrity Flora en de vernieuwde Celebrity Xpedition. De Celebrity Flora heeft uitsluitend suites die plaats geven aan slechts 100 passagiers. Het is een van de meest energie-efficiënte schepen van zijn grootte in de beschermde Galapagosarchipel. Het schip beschikt over een dynamisch positioneringssysteem waarmee het zijn positie kan behouden zonder het anker uit te gooien zodat de zeebodem gespaard blijft.

Het nieuwe schip van Aurora Expedition, Greg Mortimer, dat in de herfst in gebruik wordt genomen, is het allereerste cruiseschip met een opvallende ‘X-boeg’. De boeg zorgt voor een vlotte vaart in woelige wateren, zoals de beruchte Drake Passage naar Antarctica. Het schip bezit ook nog platforms die aan de zijkanten uitklappen om de dieren en ijsbergen beter te kunnen zien en vier uitgangen (in plaats van de gebruikelijke twee) voor de tewaterlating van de 15 zodiacs.

Seabourn kondigde recent twee ultra-luxueuze expeditieschepen aan, waarvan het eerste in juni 2021 te water wordt gelaten. Elk schip zal beschikken over 264 balkonsuites. Gasten wachten er niet alleen de verfijnde gastronomie en de vlekkeloze service, waarvoor Seabourn bekendstaat, maar ook 24 zodiacs en twee duikboten voor expeditie-excursies. Natuurexperts, wetenschappers en historici zijn aan boord om lezingen te geven over de buitengewone bestemmingen die de schepen aandoen en de dieren die onderweg te zien zijn.

Ponant: eerste hybride elektrische polaire ontdekkingsschip

Ponant, de enige Franse cruiseschipeigenaar, kondigt de lancering aan van het eerste hybride, elektrische, polaire ontdekkingsschip, aangedreven door LNG (liquified natural gas) voor de cruisesector. De levering van Commandant Charcot is gepland voor 2021: een wereldprimeur. Het bereiken van de geografische noordpool, 90° noorderbreedte, wandelen op het pakijs, de Arctische Oceaan oversteken, het noordoosten van Groenland bezoeken, de Wedell Sea, De Ross Sea, het bereiken van Pierre I eiland… Ponant neemt zijn passagiers mee in de voetsporen van grote ontdekkingsreizigers, aan boord van het allereerste nieuwe generatie polaire ontdekkingsschip ooit ontworpen.

Deze nieuwe polaire odyssee belooft een prachtig avontuur te worden in een luxueuze omgeving met diensten die nog nooit eerder werden aangeboden op dit type schip dat zich richt op extreme bestemmingen: dierenriemen aan boord, grote panoramische suites, duplex suites met jacuzzi, binnenzwembad omringd door de wintertuin, gepersonaliseerde service, gastronomische keuken, spa…

Het bedrijf verdubbelde ook zijn aanbod van tropische expedities met de komst van zijn Ponant Explorers: Le Lapérouse en Le Champlain, geleverd in 2018, Le Bougainville en Le Dumont d’Urville, die in 2019 zullen toetreden tot de vloot, gevolgd door de Bellot en Jacques Cartier in 2020. Schepen met slechts 92 hutten, op het scherpst van de snede, met innovatieve apparatuur voor milieubescherming, zijn uitgerust met de exclusieve Blue Eye, een multi-sensorische onderwater lounge die passagiers in staat stelt om de onderwaterwereld zo goed mogelijk te observeren.

Unieke ervaringen

Een expeditiecruise biedt unieke ervaringen op unieke bestemmingen. Nu dergelijke cruises meer en meer worden aangeboden met luxueuze en ultramoderne schepen, is het niet moeilijk te verklaren waarom dit cruisesegment bij de reizigers aan populariteit wint. Zowel bij ervaren cruisegasten die op zoek zijn naar een totaal ander avontuur als ook bij reizigers die niet eerder een cruise boekten en op deze manier bestemmingen kunnen ervaren die moeilijk of niet op een andere manier te bereiken zijn.