02/02/2023- Uit een recente enquête bij 1000 Belgen in het kader van het Vakantiesalon van Brussel (dat vandaag de deuren heeft geopend en nog tot en met zondag loopt) blijkt dat de Belg niet van plan zijn jaarlijkse vakantie(s) op te geven. Wel gaat hij/zij goed vergelijken…

De helft van de Belgen (48%) heeft voor reizen dit jaar hetzelfde budget voorzien als voordien. Een kwart (25%) is van plan om te reizen, maar geeft aan dit minder vaak te gaan doen of met een kleiner budget. De resultaten tonen ook de verschillen tussen Nederlands- en Franstaligen. Laatstgenoemde zegt vaker dat hij/zij helemaal niet of met een kleiner budget zal reizen in 2023.

Het financiële plaatje is duidelijk stof tot nadenken. Maar liefst 72% van de ondervraagden is van plan meer prijzen te vergelijken vooraleer een reis te boeken. De voornaamste reden hiervoor zijn de gestegen prijzen. Toch bespaart de helft van de Belgen (46%) liever op andere zaken dan op reizen.

Verder blijkt dat de meeste Belgen hun vakantie goed op voorhand plannen en zij zich vooral laten inspireren door aanbevelingen van hun familieleden.

 

Keuze vakantiebestemming

De prijs (55%), het weer (43%) en de natuur (38%) zijn voor de ondervraagden de drie belangrijkste drijfveren bij het kiezen van hun vakantiebestemming. Een nieuwe bestemming ontdekken (29%) wordt ook vaak aangehaald. Een kwart van de respondenten vindt lokale voorzieningen belangrijk, terwijl een vijfde kiest voor gastronomie (22%) en culturele activiteiten (21%).

Opvallend: ondervraagden in de oudere leeftijdsgroep noemen vaker voorzieningen, met andere woorden comfort, als een belangrijke factor bij de keuze van hun vakantiebestemming. Jongeren hebben het daarentegen vaker over duurzaamheid. Voor de Belgische reizigers die door hun kinderen worden vergezeld, geven de prijs en het weer vaker de doorslag.

Het Vakantiesalon van Brussel, dat loopt tot en met zondag 5 februari, biedt de Belg de mogelijkheid om nieuwe bestemmingen, betaalbare reismogelijkheden en speciale aanbiedingen voor gezinnen, groepen of koppels te ontdekken. Bezoekers kunnen er ook vertegenwoordigers van verschillende reisorganisaties, reisagentschappen en toeristische diensten ontmoeten, en met hen de diverse reismogelijkheden bespreken. Bovendien zet het Vakantiesalon verschillende watersporten, wandel- en fietstochten in de verf. Wie op zoek is naar een actievere vakantie kan terecht in de kampeerzone.

Gastregio dit jaar is Corsica. Het eiland is een populaire regio voor Belgen, in het bijzonder voor natuurliefhebbers, zeefanaten en wandelaars. Volgens de enquêteresultaten zijn de meeste Belgen er al op vakantie geweest of zouden ze dat ooit willen doen. Zo bezocht 13% van de Belgen het eiland al eens, heeft 9% concrete toekomstplannen en wil 59% er ooit eens heen.