26/07/2021- Duurzaam reizen zit al een paar jaar in de lift, maar wint steeds meer aan populariteit. Meer en meer reizigers kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke opties tijdens hun vakantie. Van vervoersmethode tot accommodaties en restaurants. En laat het Canarische eiland Tenerife nu net behoorlijk wat duurzame mogelijkheden bieden. Enkele duurzame adresjes & tips – zowel voor eten, slapen als leuke uitjes – opgesomd!  

 

Spot walvissen in hun natuurlijke habitat

Een groot deel van de zee aan de westkust van Tenerife is benoemd tot de eerste Whale Heritage Site van Europa. Whale Heritage Sites zijn bestemmingen waar je op een duurzame en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat kan spotten, en dit alles op een respectvolle manier. Veel aanbieders van deze tours op Tenerife zijn aangesloten bij het ‘Quality Charter’, wat betekent dat zij zich er vrijwillig aan toewijden een eersteklas toeristische dienstverlening te bieden die diervriendelijk is. De effecten van de tours op het leven onder water worden hier tot een minimum beperkt. De bedrijven kan je hier vinden.

 

Hike doorheen de talrijke natuurparken

Mag het wat actiever? Dan kan je te voet alle natuurhoeken van het eiland ontdekken. Tenerife telt 43 beschermde natuurgebieden, goed voor bijna de helft van het eiland. Daardoor wordt Tenerife als het walhalla voor wandelaars gezien. Een unieke ervaring is een wandeling op de El Teide vulkaan. Door het zwarte lavagesteente krijg je het idee dat je op de maan beland bent. Met honderden kilometers aan goede bewegwijzerde routes valt er genoeg te beleven.

 

Ga op ontdekkingsreis door de lucht

De horizon op Tenerife is bijzonder helder, wat het eiland een ideale plek maakt om naar de sterren te kijken. Het eiland is de thuisbasis van het Teide Observatorium, een internationaal astrofysisch instituut, waar wetenschappers voortdurend aan het werk zijn. Maar ook toeristen genieten volop van het sterrenlandschap. Op bepaalde dagen in het jaar komen liefhebbers vanuit de hele wereld naar Tenerife om te genieten van meteoorregens of om sterrenbeelden, planeten of satellieten te zien. Daarom is het Teide Nationaal Park als eerste toeristische bestemming ter wereld aangewezen als zogenaamde Starlight-bestemming.

 

Proef de duurzame keuken van Tenerife

Kunnen we spreken van een échte vakantie, als je de lokale keuken niet hebt geproefd? Neen! Daarom schuiven we hieronder een toplijstje aan restaurants naar voren. Een voor een duurzame opties!

Als eerste is Panzaburro Gastrotasca in de hoofdstad Santa Cruz een echte aanrader. De ingrediënten die gebruikt worden voor de meest overheerlijke Canarische gerechten komen rechtstreeks uit de eigen moestuin in het Anaga Natuurpark. Alle producten zijn biologisch en ecologisch en de eigenaars doen voortdurend onderzoek naar innovatie van hun producten en recepten.

Toch iets meer fan van de exotische keuken? Dan is San Hô in Costa Adeje, in het zuiden van het eiland, een ideale optie. Met het gebruik van lokale producten wordt het menu getransformeerd tot een authentieke reis waar de aroma’s van de Canarische Eilanden, Japan en Peru samenkomen.

En vergeet zeker El Calderito de la Abuela geen bezoekje te brengen. Het restaurant is te vinden in Puerto de la Cruz, aan de noordkant van het eiland. Je vindt er lokale producten met een moderne twist. Bovendien beschikt dit restaurant over een spectaculair uitzicht over de vallei en de aangrenzende oceaan.

Iets verder kan je proeven van de verfijnde gerechten van El Taller Seve Díaz. Het restaurant is gebaseerd op de klassieke mediterrane keuken, aangevuld met eigentijdse combinaties van smaken. Chef Seve weet zijn gasten altijd weer te verrassen met zijn seizoensgebonden gerechten.

 

Milieuvriendelijke verblijven op Tenerife

Een duurzame reisgids is natuurlijk niet compleet zonder unieke accommodaties. Gelukkig heeft Tenerife meer dan genoeg verrassende en milieuvriendelijke verblijven om je reis helemaal compleet te maken.

Hotel Rural Ohana vind je in La Esperanza Forest . Dit charmante hotel maakt gebruik van ecologische producten en biedt een complete ervaring in een milieuvriendelijke stijl. Hier kan genoten worden van de beste wijnen die de Canarische eilanden te bieden hebben, terwijl je geniet van de verschillende nationale gerechten die de lokale keuken te bieden heeft.

Casa Rural Finca El Picacho is de plek om een te worden met de natuur. Het bestaat uit een landhuis en verschillende appartementen op een stijlvol resort. Beide plaatsen zijn omgeven door Canarische fauna en flora, midden tussen de wijngaarden, laurierbossen en traditionele landbouw.

Voor een echt landelijke ervaring is er Las Vigas. In het zuiden van Tenerife ligt de 200 jaar oude boerderij met z’n eigen stukje geschiedenis. Zo zijn er de vulkanische wanden die gebruikt werden voor de opslag van landbouwproducten, die vandaag de dag dienst doen als wijnkelder.

 

 

Biosphere Sustainable Destination

Maar niet alleen de genoemde activiteiten, restaurantjes en accommodaties zijn milieuvriendelijk op Tenerife. Het hele eiland heeft internationale erkenning gekregen met het Biosphere-certificaat, dat staat voor een duurzame bestemming.

Meer informatie vind je op: biospheretourism.com

Meer info over Tenerife in het algemeen? Check www.webtenerife.nl

Uiteraard kan u ook bij uw reisagent terecht voor een duurzame trip op maat!