02/02/2021- Sinds afgelopen week zijn alle niet-essentiële reizen verboden en dat tot ten minste 1 maart. 26 gerespecteerde Belgische touroperators gaan gezamenlijk én uit eigen beweging nog een stapje verder en zullen ook geen nieuwe afreizen van niet-essentiële buitenlandse reizen die zouden plaatsvinden tussen 1 maart en 1 april meer boeken voor hun Belgische klanten.

“Als georganiseerde reissector willen we zo een sterk signaal geven naar politici en virologen toe, maar ook aan de globale maatschappij en de media”, zo laten de deelnemende reisorganisatoren, samen met de actiegroep SOS Travel #Save or Sink, weten. “We doen dit om de net opgestarte vaccinatiecampagne alle kansen op slagen te bieden en om zo vanaf april 2021 weer vakantiereizen in alle veiligheid en vertrouwen te kunnen laten doorgaan”.

Van dromen, plannen & boeken raak je niet besmet

Wel roepen ze reizigers op om nu al hun reis voor het latere voorjaar, zomer, najaar of zelfs al voor 2022 via de georganiseerde en betrouwbare reissector te boeken. “Wij zijn dan ook nog steeds de meest betrouwbare partner om uw reis volgens alle regels & wetgevingen te boeken, wat ook door diverse consumentenorganisaties beaamd wordt. We willen zo snel mogelijk perspectief kunnen bieden aan de reiziger en weer reisdromen waarmaken. Want van dromen, plannen en boeken raak je niet besmet” zo klinkt het.

De sector vraagt de overheid wel om een éénduidig Europees beleid voor reizen binnen én buiten Europa en hoopt ook te kunnen rekenen op extra financiële en sectorspecifieke ondersteuning. “We vragen dan ook om een echt ‘relanceplan’ voor de reissector uit te werken, samen met ons”.

Stigmatisering

Tenslotte vragen de reisorganisatoren ook een meer genuanceerde blik op de cijfers inzake reizigers. Na de kerstvakantie werd in de media duchtig gecommuniceerd over 160.000 reizigers die vanuit buitenlandse rode zones terugkwamen. Hiervan was het merendeel terug te brengen tot familiebezoeken en/of etnisch internationaal verkeer waarin reisorganisatoren geen aandeel hadden. “We vinden het dan ook betreurenswaardig dat de reiziger, en de reissector in deze, continu gestigmatiseerd worden”.

Deelnemende reisorganisaties/touroperators

De 26 initiële deelnemende reisorganisaties/touroperators zijn Adagio, Africa By Excellence, Alk Reismakers, Amazing Destinations, Archeon Travel, Belcotravel & tours, Del-Tour, Easy Tours, Essential Greece, Expair Tours, Famiski, Footprints luxury cruises, Gallia, Imagine Travel, Joker reizen, Montana Toutoperator, Silverjet, Solmar, Sur La Iri, Transorient, Travelworld, USA Travel, VOS Travel Skivakanties, Wild Tanzania, Woni Safaris en Yindi Travel.