02/02/2023- Heb jij je weleens afgevraagd waarom veel vliegtuigen wit zijn of tenminste wit als voornaamste basiskleur hebben? Dat blijkt niet toevallig! 

 

Eén van de redenen is om het vliegtuig niet zwaarder te maken dan nodig. Elk vliegtuig krijgt zowieso een witte basislaag aan verf wanneer hij de vliegtuig constructeur verlaat. Een extra verflaag kan tot wel 500 kg extra gewicht opleveren. Dat extra gewicht kost dan weer extra brandstof…

 

Ten tweede vallen barstjes, lijntjes en defecten beter op tegen een witte ondergrond, waardoor schade aan een toestel sneller wordt opgemerkt. 

 

 

Leasing

 

Maar de voornaamste reden is dat veel vliegtuigen geleased worden of wel eens voor andere partijen vliegen dan de eigenaar. Op het witte toestel worden dan gewoon stickers met logo en/of tekst aangebracht die dan nadien makkelijk weer kunnen verwijderd worden voor een volgende verhuur/leasing. 

 

Veel cargomaatschappijen doen trouwens zelfs die moeite niet en laten het toestel volledig blanco. 

 

En ook mooi meegenomen: wit reflecteert de zon en dat is een groot voordeel wanneer een toestel op de tarmac op een warme bestemming staat te wachten op haar volgende passagiers. Dan kan de airco binnenin een graadje lager en dat bespaart de airline weer geld…